lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Liga za duševné zdravie vás pozýva: Poďte sa rozprávať len 5 minút o duševnom zdraví Rozhovor je viac, ako ostať sám s problémom. Minulý rok Liga za duševné zdravie vyzvala Slovenskú ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Rozhovor je viac, ako ostať sám s problémom.

Minulý rok Liga za duševné zdravie vyzvala Slovenskú verejnosť, aby aspoň v jeden deň 5.5. skúsili ľudia aspoň 5 minút rozprávať o svojom duševnom zdraví. Tento druh kampane Liga prevzala od Angličanov, ktorí tiež takto absolvujú svoj dúšok duševnej hygieny. Kompetenciou Ligy za duševné zdravie nie je liečiť chorých, na to sú terapeuti, ale jej misiou je šíriť správne informácie. Ľudia majú potrebu komunikovať! Lepšie sa žije v otvorenosti a v rozhovore ako sám s problémom. Preto každý rok pripravuje Liga kampaň „Len 5 minút“ a vyzýva ľudí, aby si aspoň 5. mája našli čas a rozprávali sa.


Rozprávajte sa! Hovorte o tom!


Zapojte sa, neuzatvárajte sa, aj keď sú duševné a citové problémy veľmi intímne a ťažko sa o nich hovorí! Hovorte spolu aspoň 5 minút, nájdite si svoju dôveryhodnú „bútľavú vŕbu“, blízkeho človeka a rozprávajte sa o svojom duševnom zdraví. Bude vám ľahšie.


Zapojíte sa tak, že pošlete svoju fotku s papierom, na ktorom napíšete slová: #5minut, a môžete sa skúsiť aj označkovať najpopulárnejšou značkou, ktorú dnes všetci používame – smajlíkom. Nakreslite si na ruku veľkou fixkou veľkého smajlíka a noste ju celý deň 5.5.2016. Smajlík na ruke je symbolom toho, že vy sa viete a chcete rozprávať o svojom duševnom zdraví.
Stačí úprimná odpoveď na každodennú otázku „Ako sa máš?“.


Návod na použitie:

Nájdite si do 5.5. blízkeho človeka a skúste sa s ním rozprávať aspoň 5 minút o duševnom zdraví. Každý máme niekedy nejaký problém – niekto s rodičmi, niekto v škole, iný v partnerskom vzťahu a niekedy aj v rámci medziľudských vzťahov v práci. Uvidíte, že sa vám to podarí a že sa budete cítiť oveľa oveľa lepšie. Stačí vypovedať svoj problém a ste na polceste k vyriešeniu. Ale bez toho sa nepohnete z miesta. Potom sa odfoťte s nápisom : „#5minut“ a pošlite selfie buď do Ligy za duševné zdravie mailom (dusevnezdravie@dusevnezdravie.sk) alebo na Ligový Facebook.


Okrem toho, ak sa nehanbíte verejne sa označiť, že vy tiež podporujete to, aby sa ľudia rozprávali, tak si nakreslite vo štvrtok 5.5. veľkého viditeľného smajlíka na ruku a noste ho hrdo celý májový deň 5.5.2016. Deklarujete tým, že sa neuzatvárate so svojimi problémami ale, že viete a chcete o nich hovoriť.


https://www.dusevnezdravie.sk/rozhovor-je-viac-ako-sam-s-problemom/

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...