lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Advokát: Lekári sa môžu dostať pred etické dilemy, potrebujú odporúčania...(2) Bratislava 15. januára (TASR) – Slovenskí lekári sa počas pandémie nového koronavírusu môžu dostať pri ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 15.01.2021 categoryDenné správy

Bratislava 15. januára (TASR) – Slovenskí lekári sa počas pandémie nového koronavírusu môžu dostať pri záchrane ľudského života do eticko-morálnej dilemy, v ktorej sa predtým neocitli. Ako TASR upozornil advokát Ivan Humeník z advokátskej kancelárie h&h Partners, Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR by malo mať k dispozícii vypracované pravidlá, ako sa lekári majú v danej chvíli zachovať.Poukázal na to, že lekári v súčasnosti musia robiť rozhodnutia, ktoré pre pacientov znamenajú život alebo smrť. Podľa advokáta nie je možné napríklad odpojiť pacienta od umelej pľúcnej ventilácie a poskytnúť ju inému, ktorý má podľa lekára väčšiu šancu na prežitie. "Je to nepochybne veľmi ťažká situácia. Nemôžeme lekára stavať do pozície sudcu, ktorý rozhoduje o živote a smrti. Pokiaľ absentujú pravidlá, ako má lekár v takejto situácii postupovať, tak ho de facto nechávame napospas jeho neistote a obave, aby nerozhodol on sám nesprávne, a to je voči lekárovi neférové," zdôraznil.Rozhodovanie by malo byť podľa Humeníka budované na právno-etických východiskách, ktoré sú formulované vyššou autoritou. "Pomôcť lekárom by v tomto prípade mala centrálna Etická komisia MZ SR tým, že pripraví zrozumiteľné odporúčania, ako majú lekári v čase nedostatku zdrojov konať," dodal."MZ SR v spolupráci so Slovenskou spoločnosťou anestéziológie a intenzívnej medicíny pripravuje odborné stanovisko pri indikácii intenzívnej starostlivosti v prípade krízy a obmedzených kapacít v zdravotníckych zariadeniach. Toto stanovisko je určené pre poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti bez rozdielu," uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová s dôvetkom, že dokument je vypracovaný, ministerstvo požiadalo o stanovisko predsedu Etickej komisie MZ SR.

Štítky :

SLeK upozorňuje na zmeny pri limitoch pre inkontinenčné pomôcky (2)

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) upozorňuje pacientov na zmeny finančných limitov ...