lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica ukončila obnovu anestéziologickej kliniky Banská Bystrica 14. novembra (TASR) – Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 14.11.2019 categoryDenné správy

Banská Bystrica 14. novembra (TASR) – Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici dokončila počas minulého mesiaca rekonštrukciu Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU). V časti kliniky, kde sa uskutočnila, budú centralizovaní pacienti po operačných výkonoch, vyžadujúci nepretržitý dohľad. Obnova stála viac než 570.000 eur a nemocnica ju hradila z vlastných prostriedkov a kapitálových výdavkov štátu. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice Ružena Maťašeje."Pred rekonštrukciou sme fungovali niekoľko rokov na dvoch od seba vzdialených poschodiach, čo komplikovalo nielen logistiku pacienta, ale zvýšený bol aj nárok na počet personálu," priblížil Jozef Valky, prednosta kliniky.Do vynovenej, druhej časti kliniky s deviatimi lôžkami sa z poschodia presťahovala centrálna jednotka intenzívnej starostlivosti pre operačné odbory. Pacienti po zákroku, ktorí vyžadujú určitý čas po výkone neustály dohľad, sú centralizovaní z viacerých chirurgických kliník na jedno miesto. To znamená, že napríklad pacient po náročnejšom type urologického zákroku sa nevráti z operačnej sály hneď na urologickú kliniku, ale jeho pooperačný stav sledujú na anestéziologickej klinike."Centralizácia akútneho pacienta na jedno miesto v blízkej dostupnosti zobrazovacej a laboratórnej diagnostiky, ako aj operačných sál je súčasťou budovania konceptu tzv. "hot floor", ktorý je v západnej Európe štandardom a tomu sa postupne musíme prispôsobiť i na Slovensku. Pre akútneho pacienta znamená kvalitnejšiu starostlivosť a vyššiu bezpečnosť. Pre nemocnicu zasa predstavuje znížený tlak na počty špecializovaného stredného zdravotníckeho personálu, ktorého je nedostatok," zdôraznila generálna riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková.Podľa nej II. Klinika anestéziológie a intenzívnej starostlivosti SZU nemocnice prešla od roku 2013 veľkými priestorovými úpravami. Vybudovali dve dospávacie izby so 16 lôžkami. V roku 2017 otvorili prvú zrekonštruovanú časť lôžkovej časti kliniky, kde je aj transplantačná jednotka. Klinika patrí medzi najšpičkovejšie pracoviská na Slovensku.

Štítky :

Zľava 10% na vozidlá Škoda pre lekárov a zdravotníckych profesionálov

Práca lekárov, sestier, lekárnikov a ďalších zdravotníckych profesionálov nie je len povolanie, je to poslanie. Spoločnosť IMPA si váži prácu celého zdravotníckeho personálu. Ich oddanosť a neustálu snahu prinášať výnimočnú zdravotnú starostlivosť si ctí, a preto im prináša špeciálnu ponuku.