lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


BANSKÁ BYSTRICA: Pre polinotikov nastal podľa RÚVZ čas miernej úľavy Banská Bystrica 19. septembra (TASR) - V uplynulých dňoch odborníci na väčšine územia Slovenska zaznamenali pokles ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 19. septembra (TASR) - V uplynulých dňoch odborníci na väčšine územia Slovenska zaznamenali pokles celkových denných koncentrácií peľu v ovzduší. Najviac sa to prejavilo u ambrózie, ktorá dosiahla veľmi vysoké koncentrácie len začiatkom uplynulého týždňa. Zaznamenali ich všetky monitorovacie stanice okrem Košíc a Žiliny, uviedla pre TASR hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová."V oblasti Bratislavy to boli prvé tri dni s maximom 251 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu, v Nitre 195, v Trnave 223 a v Banskej Bystrici s dennou koncentráciou peľu ambrózie 190 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu. Peľ ostatných druhov sa vyskytoval už len v nízkych, prípadne veľmi nízkych denných koncentráciách, čo platí aj pre peľ tráv a paliny," pokračovala Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby v SR.Podľa jej ďalších slov na väčšine územia mierne klesli aj denné koncentrácie spór húb (plesní). Okrem rodu Cladospórium pomerne vysoké koncentrácie dosahujú najmä spóry rodu Alternária. Druhové spektrum peľu v ovzduší dopĺňal okrem už uvedených druhov aj peľ ďalších bylín – najmä peľ mrkvovitých, astrovitých, mrlíkovitých, chmeľu, skorocelu a štiavu.Lafférsová upozorňuje, že stále ešte kvitne zlatobyľ. Pre alergikov je táto invázna rastlina nebezpečná najmä pri pohybe v blízkosti súvislejších kvitnúcich porastov, kde sú koncentrácie jej peľu mnohonásobne vyššie, ako údaje zachytené monitorovacími stanicami.Peľové spektrum na celom území ostáva v týchto a nasledujúcich dňoch podľa Lafférsovej nezmenené, naďalej bude dominovať peľ ambrózie. Denné koncentrácie peľu počas daždivých a chladných dní budú nižšie. K významnejšiemu nárastu koncentrácií peľu v ovzduší môže za priaznivých poveternostných podmienok dôjsť už len u  ambrózie. Denné koncentrácie spór plesní sa však budú udržiavať vo veľmi vysokých hladinách.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...