lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


BANSKÁ BYSTRICA: Výskyt chrípkových ochorení v kraji vzrástol Banská Bystrica 20. júla (TASR) - Hoci epidemiológovia už neočakávali vzostup chorobnosti na chrípkové ochorenia, ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 20. júla (TASR) - Hoci epidemiológovia už neočakávali vzostup chorobnosti na chrípkové ochorenia, predsa bol tento týždeň v Banskobystrickom kraji v znamení ich zvýšeného výskytu, priblížila TASR hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová. Oproti 28. kalendárnemu týždňu vzrástol výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) o vyše 11 percent. Takmer rovnakým percentom však klesol výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO).V porovnaní s 28. týždňom sa zvýšil aj počet komplikácií z ARO z 1,5 na 4 percentá.V 29. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 48 percent lekárov pre deti a dorast a 42 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých evidoval banskobystrický RÚVZ, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý kraj, 1395 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 487 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. CHPO sa vyskytli v 100 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 35 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni.Najvyšší počet chorých na ARO s približne rovnakým výskytom je v absolútnych číslach v okresoch Žiar nad Hronom, Lučenec, Revúca, Žarnovica a Banská Bystrica. Čo sa týka CHPO, najvyšší počet pacientov je v okresoch Revúca, Lučenec, Banská Bystrica. Z hľadiska veku je aktuálne najvyššia chorobnosť na ARO vo vekovej skupine ekonomicky aktívneho obyvateľstva, nasledujú najmenšie deti od nula do päť rokov a prázdninujúce deti základných škôl.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...