Chorvátsko: Hrozí, že do leta nebudú zaočkovaní ľudia starší ako 65 rokov Záhreb 24. marca (TASR) - Ak bude očkovanie proti ochoreniu COVID-19 v Chorvátsku pokračovať súčasným ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 24.03.2021 categoryDenné správy

Záhreb 24. marca (TASR) - Ak bude očkovanie proti ochoreniu COVID-19 v Chorvátsku pokračovať súčasným tempom, ľudia starší ako 65 rokov a ľudia s chronickými chorobami nebudú do leta zaočkovaní. Navyše, vakcinačné centrá sa stanú miestami nákazy, uviedla v stredu tamojšia asociácia lekárov primárnej starostlivosti HUUGO. Informovala o tom agentúra Hina."Vakcinačné centrá v miestnych zdravotníckych zariadeniach a našich úradoch sa stanú miestami, kde sa rozširuje vírus, namiesto toho, aby sa stali miestami, kde sa proti nemu bojuje, pretože sú malé a počas súčasnej tretej vlny epidémie fungujú v nedostatočných protiepidemiologických podmienkach," tvrdí asociácia.Zároveň vyjadrila nádej, že kompetentné inštitúcie pochopia, že očkovanie by sa malo organizovať vo väčších priestoroch, kde budú zdravotníci iba očkovať, a nie vypisovať dokumentáciu.V chorvátskom zdravotníctve pracuje 2300 rodinných lekárov, ktorých priemerný vek je 56 rokov a z ktorých 80 percent tvoria ženy, 720 je starších ako 60 rokov a 200 dokonca viac ako 65 rokov, tvrdí asociácia. Znamená to, že systém verejného zdravotníctva v krajine sa v súčasnosti spolieha na 920 lekárov starších ako 60 rokov, ktorí vykonávajú očkovanie, čo je podľa HUUGO neprijateľné. Asociácia požaduje ich nahradenie mladšími zdravotníkmi a otvorenie veľkých očkovacích centier.

Štítky :

Prečo je srvátkový proteín viac než len doplnok výživy

Ak ste niekedy po tréningu siahli po proteínovom nápoji, možno ste sa zamysleli, čo vlastne ten biely prášok vo fľaši obsahuje. Väčšina športovcov vie, že srvátkový proteín podporuje rast svalov, no len málo z nich rozumie tomu, prečo a ako funguje. Srvátka je jedinečný biologický materiál výsledok zložitých biochemických procesov, ktoré premenia obyčajné mlieko na vysoko efektívny zdroj aminokyselín.