lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


EÚ vyzvalo firmu AstraZeneca, aby splnila záväzky o dodávke vakcín Brusel 25. januára (TASR) - Európska únia vyzvala v pondelok farmaceutickú spoločnosť AstraZeneca, aby splnila ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 25.01.2021 categoryDenné správy

Brusel 25. januára (TASR) - Európska únia vyzvala v pondelok farmaceutickú spoločnosť AstraZeneca, aby splnila svoje záväzky týkajúce sa dodávok vakcín proti ochoreniu COVID-19.Vakcína od AstraZeneca je v posledných fázach procesu schvaľovania Európskou agentúrou pre lieky (EMA). Ak budú splnené všetky požiadavky, môže Európska komisia (EK) ešte do konca tohto týždňa odporučiť povolenie tejto očkovacej látky na jednotný trh EÚ."Problém je však na strane ponuky. Minulý piatok spoločnosť AstraZeneca prekvapivo informovala Európsku komisiu a členské štáty EÚ, že má v úmysle dodať v nasledujúcich týždňoch podstatne menej dávok, ako bolo dohodnuté a oznámené. Tento nový harmonogram nie je pre Európsku úniu prijateľný. Únia podnikne všetky kroky potrebné na ochranu svojich občanov a práv," uviedla v pondelok eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidisová.Cez víkend zaslala farmaceutickej spoločnosti list, v ktorom zdôraznila, že EÚ predfinancovala vývoj vakcíny a jej výrobu a chce vidieť návratnosť tejto investície. "Únia chce vedieť presne, ktoré dávky AstraZeneca vyrobila a kde presne a komu boli doteraz dodané," uviedla komisárka.Aj o týchto otázkach sa v pondelok diskutovalo v spoločnom riadiacom výbore EK a 27 členských štátov EÚ so zástupcami spoločnosťou AstraZeneca. Komisia zároveň navrhla, aby sa čo najskôr zaviedol mechanizmus transparentnosti vývozu vakcín z EÚ. To znamená, že v budúcnosti budú musieť všetky spoločnosti v EÚ vyrábajúce vakcíny proti COVID-19 včas oznámiť, že majú v pláne exportovať vakcíny do tretích krajín.Únia podporila rýchly vývoj a výrobu viacerých typov vakcín proti COVID-19 u viacerých výrobcov celkovou sumou 2,7 miliárd eur.

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...