EÚ znižuje úroveň kadmia v čokoláde a dojčenskej výžive Brusel 12. mája (TASR) - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že v záujme vyššej ochrany ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 12.05.2014 categoryDenné správy

Brusel 12. mája (TASR) - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že v záujme vyššej ochrany spotrebiteľov prehodnotila maximálne hodnoty kadmia v potravinách. Nové opatrenia na zníženie úrovní kadmia sa týkajú jeho obsahu v čokoláde a dojčenskej výžive.Toto opatrenie nadväzuje na stanovisko Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorý dospel k záveru, že existujúca úroveň kadmia v potravinách musí byť znížená.Kadmium je ťažký kov, ktorý sa do potravín dostáva prírodným výskytom aj priemyselným a poľnohospodárskym spracovaním. Jedlo je (hlavne pre nefajčiarov) hlavným zdrojom prijímania kadmia, ktorého akumulácia v ľudskom tele môže postupom času viesť k škodlivým účinkom, napríklad k zlyhávaniu obličiek.Maximálne hodnoty kadmia v potravinách sú uvedené v právnych predpisoch EÚ od roku 2001. Prípustný týždenný limit pre dospelých je podľa týchto predpisov 2,5 mg, prieskumy EFSA však naznačili, že v niektorých oblastiach EÚ konzumenti túto hranicu prekračujú až dvojnásobne, pričom zvýšenému riziku sú vystavené najmä deti. Novonavrhované úrovne tohto prvku pre čokoládu a dojčenskú výživu sa preto prioritne zameriavajú na ochranu najzraniteľnejších skupín - dojčatá a malé deti. Tri maximálne hodnoty boli stanovené pre čokoládu, kde sa najprísnejšie maximálne limity vzťahujú na viaceré druhy čokolády najviac požívaných deťmi. Maximálna úroveň je nastavená aj na kakaový prášok určený na priamu spotrebu.Pre krajiny vyrábajúce kakao a pre čokoládový priemysel bolo stanovené prechodné obdobie, aby sa vedeli prispôsobiť novým normám, ktoré vstúpia do platnosti od 1. januára 2019. Produkty vyrobené pred týmto dátumom sa budú môcť predávať aj po januári 2019, do vypršania ich dátumu spotreby. Nové maximálne limity, s platnosťou od 1. januára 2015, boli stanovené aj pre niekoľko kategórií dojčenskej výživy.Komisia odporučila aj zníženie existujúcich maximálnych limitov kadmia pre ďalšie výrobky ako sú obilniny, zemiaky a iné druhy zeleniny, čo má umožniť postupné prispôsobovanie sa pre poľnohospodárov a prevádzkovateľov potravinárskych podnikov.

Štítky :

Prečo je srvátkový proteín viac než len doplnok výživy

Ak ste niekedy po tréningu siahli po proteínovom nápoji, možno ste sa zamysleli, čo vlastne ten biely prášok vo fľaši obsahuje. Väčšina športovcov vie, že srvátkový proteín podporuje rast svalov, no len málo z nich rozumie tomu, prečo a ako funguje. Srvátka je jedinečný biologický materiál výsledok zložitých biochemických procesov, ktoré premenia obyčajné mlieko na vysoko efektívny zdroj aminokyselín.