lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Europoslanci podporili opatrenia EÚ na boj proti koronavírusu Brusel 26. marca (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) počas štvrtkového mimoriadneho plenárneho zasadnutia vyjadrili ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 26.03.2020 categoryDenné správy

Brusel 26. marca (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) počas štvrtkového mimoriadneho plenárneho zasadnutia vyjadrili podporu opatreniam EÚ na boj proti pandémii nového koronavírusu.Predseda EP David Sassoli vyhlásil, že 687 europoslancov, ktorí boli osobne prítomní v pléne EP alebo sa zapojili do hlasovania na diaľku, sa vyslovilo za prijatie opatrení navrhnutých Európskou komisiou."Tento okamih je vážny. Nebudeme len stáť a pozerať sa. Sme pripravení spolupracovať a očakávame, že Európska rada bude konať s rovnakou zodpovednosťou," uviedol s odkazom na summit lídrov členských krajín EÚ, ktorý sa vo štvrtok vo večerných hodinách koná prostredníctvom videokonferencie.Poslanci ešte pred hlasovaním vyzvali krajiny EÚ, aby v súčasnej krízovej situácii spolupracovali a udržiavali otvorené vnútorné hranice, a umožnili tak doručovanie lekárskeho zariadenia a nevyhnutných tovarov.Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo svojom vstupe zdôraznila potrebu spoločného postupu a zachovania jednotného trhu EÚ. Kriticky zhodnotila, že na začiatku zdravotnej krízy členské krajiny sa neriadili podľa hesla "všetci za jedného" a mnohí dbali na svoje národné záujmy. "Teraz sa však veci zlepšujú. Voľný pohyb tovaru a služieb je jediný spôsob, ako dostať zásoby tam, kde sú potrebné. Vytváranie bariér medzi nami nemá zmysel! Európski občania si budú pamätať na rozhodnutia a kroky, ktoré dnes prijímame," uviedla.Predstavitelia politických frakcií, sa vyslovili za viac solidarity a ocenenia pre lekárov a zdravotníckych pracovníkov, za presmerovanie finančných zdrojov v prospech systémov zdravotnej starostlivosti a za zaistenie voľného toku zdravotníckeho vybavenia. Vyzvali na zachovanie politických systémov pod kontrolou národných parlamentov a za viac investícií do výskumu. V snahe zmierniť hospodárske a sociálne dôsledky krízy zaznel aj návrh na vytvorenie akéhosi "Marshallovho plánu", financovaného cez nový spoločným európsky nástroj na riešenie dlhov a cez európsky fond pre nezamestnanosť.Europoslanci, ktorí vystúpili v rozprave, podporili kroky proti neobsadeným letom bez pasažierov a vyslovili sa za dobre organizované dodávateľské reťazce počas krízy. Objavila sa aj požiadavka rozšírenia finančnej pomoci EÚ aj na krajiny západného Balkánu a jej poskytnutie ľuďom, ktorí v dôsledky krízy prišli o svoje príjmy. Finančná pomoc ľuďom by mohla ísť aj cez národné centrálne banky, ktoré by mali občanom a spoločnostiam poskytovať úvery s nulovou úrokovou sadzbou. K ich návrhom patrí aj spoločná výroba zdravotníckych pomôcok v Európe. Kritické hlasy vyjadrila protieurópsky zameraná frakcia Identita a demokracia (ID), ktorá kritizovala podľa nej nedostatočnú reakciu EÚ na súčasnú krízu. Európska komisia podľa nej ohrozila Európanov, lebo nebola schopná koordinovať opatrenia prijaté jednotlivými členskými štátmi.

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...