lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Európska lieková agentúra odporúča udeliť licenciu vakcíne proti ebole Amsterdam 18. októbra (TASR) - Európska agentúra pre lieky (EMA) odporúčala v piatok schváliť prvú ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 18.10.2019 categoryDenné správy

Amsterdam 18. októbra (TASR) - Európska agentúra pre lieky (EMA) odporúčala v piatok schváliť prvú vakcínu proti ebole na svete po tom, ako ju podali státisícom ľudí v Afrike, píše agentúra AP.Udelenie podmienečného povolenia na uvedenie na trh pre túto vakcínu je podľa EMA "dôležitým krokom k úľave od bremena tejto smrtiacej choroby".Vakcínu proti ebole pôvodne vyvinuli v Kanade a na trh ju uvádza firma Merck. V Afrike ju podali viac ako 270.000 ľuďom. Ide o snahu vlády v Konžskej demokratickej republike (KDR) zastaviť šírenie tejto choroby v krajine.Druhú experimentálnu vakcínu od firmy Johnson & Johnson, ktorá ešte nedostala oficiálnu licenciu, použijú v tých častiach KDR, kde sa ebola aktívne nešíri.Doteraz bolo v KDR vírusom ebola nakazených viac ako 3030 ľudí, pričom vyše 1990 z nich ochoreniu podľahlo.Vysoko nákazlivá vírusová krvácavá horúčka je pomenovaná podľa rieky Ebola na východe KDR, bývalého Zairu, kde bola prvýkrát identifikovaná v roku 1976. Najnovšia epidémia má druhú najhoršiu bilanciu, odkedy ebole v rokoch 2014 - 2016 podľahlo vyše 11.000 ľudí v Guinei, Sierre Leone a Libérii.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...