lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Katolícka cirkev na Filipínach odporúča pre koronavírus zmeny v obradoch Manila 26. februára (TASR) - Vedenie katolíckej cirkvi na Filipínach vyzvalo kňazov, aby pre riziko ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 26.02.2020 categoryDenné správy

Manila 26. februára (TASR) - Vedenie katolíckej cirkvi na Filipínach vyzvalo kňazov, aby pre riziko ďalšieho šírenia nového koronavírusu prispôsobili tradičný obrad Popolcovej stredy. Odporúča sa, aby kňazi počas tohto obradu nerobili veriacim popolom znak kríža na čelách, ale dali prednosť posypaniu ich hláv popolom, ako to bývalo zvykom v ranej cirkvi.Ako v stredu informovala agentúra AFP, na Filipínach evidujú zatiaľ tri potvrdené prípady nákazy novým koronavírusom a jednu jeho obeť.Agentúra dodala, že veriaci v katedrále v Manile mali počas omše na Popolcovú stredu na tvárach masky alebo rúška.V snahe zabrániť šíreniu vírusu vedenie katolíckej cirkvi na Filipínach veriacim tiež odporúča, aby si počas obradu pokoja v rámci omše nepodávali ruky, neobjímali sa ani nebozkávali.Vedenie katolíckej cirkvi na Filipínach v súvislosti s epidémiou koronavírusu rozhodne neodporúča ani bozkávanie tzv. korpusu Krista, ktorý sa počas Veľkej noci vystavuje v Božom hrobe v katolíckych chrámoch. Jeho bozkávanie na znak úcty je v katolíckej cirkvi po celom svete bežným zvykom.Popolcovou stredou sa v katolíckej cirkvi začína pôst pre Veľkou nocou, pripomenula agentúra AFP. Pre veriacich ide o jeden z dvoch dní prísneho pôstu (druhým je Veľký piatok). Popolcová streda má byť pre veriacich pripomienkou pominuteľnosti ich života a potreby sústrediť sa na trvalé hodnoty.Filipíny sú najväčšou katolíckou krajinou v Ázii - ku katolíckej viere sa tam hlási viac ako 85 percent zo 100 miliónov obyvateľov. Známy je aj tamojší zvyk, keď sa niektorí veriaci nechávajú na Veľký piatok pribiť na kríž, aby takto zažili Ježišovo utrpenie. Desiatky ďalších ľudí zvyknú v tento deň kráčať v procesii, bičovať sa či niesť veľké drevené kríže. Ich počínanie zvyčajne sledujú tisíce turistov.Rekonštrukcia biblickej udalosti Ježišovho ukrižovania v sebe zahŕňa náboženské prvky i ľudovú vieru Filipíncov v obetu a zázraky.Predstavitelia katolíckej cirkvi na Filipínach však miestnych veriacich od tejto praxe odrádzajú a vyzývajú ich, aby sa počas Veľkej noci radšej venovali modlitbám a dobrým skutkom.

Štítky :

Zľava 10% na vozidlá Škoda pre lekárov a zdravotníckych profesionálov

Práca lekárov, sestier, lekárnikov a ďalších zdravotníckych profesionálov nie je len povolanie, je to poslanie. Spoločnosť IMPA si váži prácu celého zdravotníckeho personálu. Ich oddanosť a neustálu snahu prinášať výnimočnú zdravotnú starostlivosť si ctí, a preto im prináša špeciálnu ponuku.