lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Kežmarok: V laboratóriách nemocnice vlani zrealizovali vyše 300.000 rozborov Kežmarok 18. januára (TASR) - Viac ako 324. 000 rozborov zrealizovali v roku 2019 v laboratóriu v ...

authorTASR dateVloženie/úprava Sobota, 18.01.2020 categoryDenné správy

Kežmarok 18. januára (TASR) - Viac ako 324.000 rozborov zrealizovali v roku 2019 v laboratóriu v Nemocnici Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok. Väčšinu z nich urobili na úseku biochémie. TASR o tom informovala Martina Pavliková, hovorkyňa spoločnosti Agel, ktorá nemocnicu spravuje.„Zo zrealizovaných vyšetrení bolo na úseku biochémie takmer 250.000 analýz, zo spektra 63 parametrov priamo realizovaných na tomto úseku, ďalších 63 testovaných parametrov je k dispozícii do 24 hodín z centrálneho laboratória v Levoči. Hematologický úsek realizoval vyše 74.000 analýz. Tu sa vyšetruje 28 parametrov, z toho osem koagulačných testov,“ spresnila.Podľa jej slov sú v kežmarskom laboratóriu vybavení piatimi analyzátormi a jedným readrom na úseku biochémie a na úseku hematológie sú tri analyzátory a jeden reader. "Najkratšie meranie trvá päť minút, najdlhšia analýza približne 30 minút - to v situácii, keď už je vzorka v analyzátore. Každá žiadanka však zväčša obsahuje viac požiadaviek na viacero parametrov, takže snahou nášho pracoviska je vydať kompletný výsledok do jednej hodiny," uviedla Gabriela Bajzátová, vedúca laboratória v Levoči, pod ktoré pracovisko Kežmarok patrí.Každá požiadavka mimo 10 až 12 základných parametrov čas analýzy predlžuje. „Na úseku hematológie sa snažíme spracovať vzorku do 30 až 45 minút. Medzi základné parametre tohto úseku patrí vyšetrenie krvného obrazu a základných koagulačných testov,“ dodala.Vysunuté pracovisko v Kežmarku funguje od 1. novembra 2018 a pracuje v ňom sedem laborantov vrátane vedúceho laboranta a jedna sanitárka. V laboratóriu pracujú so systémom, ktorý umožňuje preberať žiadanky z nemocničného informačného systému a označiť každú vzorku príslušným čiarovým kódom. Tým sa znižuje možnosť zámeny vzorky a eliminujú sa tiež chyby, ktoré by mohli vzniknúť pri prepisovaní výsledkov.

Štítky :

SLeK upozorňuje na zmeny pri limitoch pre inkontinenčné pomôcky (2)

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) upozorňuje pacientov na zmeny finančných limitov ...