lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


LUČENEC: Ortopédovi T. Mihalovicsovi sa zdá konanie VšZP nekorektné Lučenec 6. mája (TASR) – Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) ukončila zmluvný vzťah s ortopédom Tiborom Mihalovicsom ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Lučenec 6. mája (TASR) – Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) ukončila zmluvný vzťah s ortopédom Tiborom Mihalovicsom z Lučenca. Toho prekvapilo, že jeho pacientom poslala list s odporúčaním konkrétneho ortopéda, keďže v meste pôsobia ďalší štyria takíto špecialisti.Mihalovics sa domnieva, že poisťovňa konala nekorektne, keď pacientom neuviedla mená ostatných ortopédov a menovala iba jedného. "Poslal som sťažnosť na krajské riaditeľstvo VšZP, no zatiaľ som nedostal žiadne stanovisko. Teraz sa pacienti domnievajú, že to majú nariadené, ku ktorému ortopédovi sa majú prehlásiť. Nie každý pochopí, že si svojho lekára môže zvoliť sám," uviedol TASR ortopéd, ktorý v súčasnosti musí za vyšetrenia od svojich pacientov poistených vo VšZP poberať príplatok vo výške piatich eur, no nemôže im predpisovať lieky.Ako ďalej informoval Mihalovics, konanie poisťovne sa mu nepozdáva, pretože robia reklamu konkrétnemu lekárovi a akoby mu prihrávali nových pacientov. "Neuviedli mi, prečo so mnou skončili zmluvný vzťah, pritom robím súkromne sedem rokov a doteraz som mal s VšZP dobrú spoluprácu," potvrdil. Hovorkyňa VšZP Petra Balážová oznámila, že vo všetkých prípadoch, keď sa VšZP rozhodla nepokračovať v zmluvnom vzťahu s nejakým poskytovateľom, zvažovala relevantné dôvody. Všeobecná zdravotná poisťovňa pristúpila k ukončeniu spolupráce v prípadoch výraznej neefektivity, paralelných úväzkov a v mnohých prípadoch na základe podnetov a sťažností samotných pacientov. "Pacient má právo slobodnej voľby lekára, ktoré VšZP plne rešpektuje. V liste, ktorý sme posielali poistencom je aj výslovne uvedené, že výber lekára je na rozhodnutí poistenca," konštatovala.Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Kataríny Zollerovej je list zasielaný VšZP v súlade s právnymi predpismi a v súlade s jej základným poslaním zabezpečovať zdravotnú starostlivosť pre svojich poistencov. „Neovplyvňuje právo poistenca vybrať si iného špecialistu. V liste sa jasne uvádza, že v prípade záujmu o poskytovanie zdravotnej starostlivosti u iného zmluvného poskytovateľa ortopéda, nie je týmto dotknutá slobodná voľba lekára a výber je na pacientovom rozhodnutí,“ zhrnula Zollerová. Napriek tomu, že Mihalovics zatiaľ neprišiel o svojich pacientov, domnieva sa, že ukončenie zmluvného vzťahu s VšZP bude mať dosah na chod jeho ambulancie. "Dôchodcovia nemajú toľko peňazí a rozmyslia si, či si priplatia päť eur, alebo nie," dodal ortopéd s tým, že až 75 percent jeho pacientov má poistný vzťah so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou.

Štítky :

SLeK upozorňuje na zmeny pri limitoch pre inkontinenčné pomôcky (2)

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) upozorňuje pacientov na zmeny finančných limitov ...