lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


MALnS: Niektorí ukrajinskí lekári sa už museli vrátiť zo Slovenska domov Bratislava 25. februára (TASR) – Minimálne desať z ukrajinských lekárov pôsobiacich na Slovensku sa už ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 25.02.2022 categoryDenné správy

Bratislava 25. februára (TASR) – Minimálne desať z ukrajinských lekárov pôsobiacich na Slovensku sa už muselo pre konflikt na Ukrajine vrátiť domov a nastúpiť do vojenskej služby. Celkovo ich na Slovensku pôsobí viac ako 500. Pre TASR to uviedla Alona Kurotová z Medzinárodnej asociácie lekárov na Slovensku (MALnS).Podľa Slovenskej komory lekárov (SLK) je na Slovensku aktuálne 533 lekárov a 28 sestier z Ukrajiny. "Sú tu však aj takí, ktorí ešte nemajú uznané vzdelanie, preto evidujeme ďalšie desiatky až stovky," ozrejmila Kurotová. Aktuálne je asociácia informovaná o desiatich lekárov Záchrannej služby Košice, ktorí museli narukovať. "Pravdepodobne sa to bude týka viacerých, ak sú stále občanmi Ukrajiny, keďže tá vyhlásila všeobecnú mobilizáciu týkajúcu sa všetkých mužov bez ohľadu veku," doplnila Kurotová.Ministerstvo zdravotníctva SR situáciu s lekármi aktuálne podľa svojej hovorkyne Zuzany Eliášovej komplexne preveruje. Stanovisko by malo poskytnúť v pondelok 28. februára. Reakciu košickej záchranky sa TASR zatiaľ získať nepodarilo.Medzinárodná asociácia lekárov na Slovensku tiež upozornila, že na asociáciu sa obracajú aj zdravotníci nachádzajúci sa na Ukrajine, Rusku aj Bielorusku. "Preto žiadame úrady, aby zabezpečili možnosť vstupu zdravotníkov bez biometrických pasov a udelených víz z území vízových štátov, ako napríklad Rusko alebo Bielorusko," spresnila. SLK vyjadrila obyvateľom Ukrajiny, ako aj Ukrajincom žijúcim na Slovensku podporu a solidaritu. "Odsudzujeme aj akékoľvek akty agresie a útoky na zdravotnícke zariadenia a bránenie lekárom v poskytovaní zdravotnej starostlivosti pacientom alebo ich sankcionovanie za to," skonštatovali lekári.

Štítky :

Zdravie: Počet alergikov stúpa, pri alergiách je dôležitá liečba

Bratislava 10. marca (TASR) - Počet alergikov každým rokom stúpa. Najčastejšie sa vyskytujú inhalačné alergie, ...