Nočné pomočovanie trápi i päťročné deti, karhaním sa to podľa lekárov nevyrieši Bratislava 24. mája (TASR) – Lekára treba navštíviť, ak sa dieťa v noci pocikáva i ...

authorTASR dateVloženie/úprava Utorok, 24.05.2016 categoryDenné správy

Bratislava 24. mája (TASR) – Lekára treba navštíviť, ak sa dieťa v noci pocikáva i po piatom roku života. U takto starých detí to nie je normálny jav, upozornila detská nefrologička Andrea Černianska. Môže to mať vplyv na ich sebavedomie, výsledky v škole či zaradenie sa do spoločnosti. Poukazuje na to dnešný Svetový deň nočného pomočovania. Jeho symbolom je žltá stužka.Na Slovensku trpí nočným pomočovaním asi 40.000 päťročných a starších detí. Odďaľovanie liečby môže poznačiť psychiku dieťaťa na celý život. "Pediater či špecialista problém s 80- až 90-percentnou úspešnosťou vyrieši," povedala Černianska. Nočné pocikávanie nie je podľa nej psychický problém, ale fyziologický. Ide o nedozretosť spojenia medzi mozgom a močovým mechúrom. Kontrolovať močenie najprv počas dňa je väčšina detí schopná okolo tretieho roku života. Neskôr to dokážu aj v noci.Dieťa sa na rozdiel od dospelého človeka nedokáže v noci prebudiť na pocit plného močového mechúra. Spí oveľa tuhším spánkom. Nepomôžu ani nočné budenia a odprevádzania na záchod, pretože si to dieťa nebude veľakrát pamätať. Karhanie problém nevyrieši.Bez návštevy lekára sa ročne dokáže vyliečiť len jedno až dve deti z desiatich. Úspešná diagnóza a liečba zlepšuje podľa Černianskej výkon a školský prospech dieťaťa. Viac informácií možno nájsť na webe www.suchapostielka.sk. Je tam k dispozícii i online poradňa špecialistu na nočné pocikávanie či kontakty na odborníkov.

Štítky :

Prečo je srvátkový proteín viac než len doplnok výživy

Ak ste niekedy po tréningu siahli po proteínovom nápoji, možno ste sa zamysleli, čo vlastne ten biely prášok vo fľaši obsahuje. Väčšina športovcov vie, že srvátkový proteín podporuje rast svalov, no len málo z nich rozumie tomu, prečo a ako funguje. Srvátka je jedinečný biologický materiál výsledok zložitých biochemických procesov, ktoré premenia obyčajné mlieko na vysoko efektívny zdroj aminokyselín.