lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


OS ZZS: Cez Veľkú noc to veľa ľudí vrátane detí preženie s alkoholom Bratislava 9. apríla (TASR) – Počas veľkonočných sviatkov záchranárov často vysielajú k pacientom s otravou ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 09.04.2020 categoryDenné správy

Bratislava 9. apríla (TASR) – Počas veľkonočných sviatkov záchranárov často vysielajú k pacientom s otravou alkoholom a akútnymi tráviacimi ťažkosťami. Výnimkou nie sú ani opité deti, ktoré potrebujú ošetrenie. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová."Počas minuloročných veľkonočných sviatkov, od 19. do 22. apríla, zasahovali záchranári v 126 prípadoch otravy alkoholom, z tohto bolo päť detí. Najmladší pacient mal len 12 rokov," uviedla Krčová. Doplnila, že v prípade detí môže mať pritom intoxikácia alkoholom až fatálne následky, pretože majú citlivejší organizmus ako dospelí. V prípade neposkytnutia pomoci osobe, ktorá to prehnala s alkoholom, hrozia rôzne zdravotné komplikácie, v krajnom prípade až udusenie sa vývratkami. Pri ľahšej forme opitosti pomôžu spánok, dostatok tekutín, studená sprcha a pohyb na čerstvom vzduchu.V prípade, že je intoxikovaná osoba v bezvedomí, treba ju uložiť do bočnej stabilizovanej polohy, aby sa neudusila vývratkami. Záchranca má zavolať na linku tiesňového volania 155 a riadiť sa pokynmi operátora. Až do príchodu profesionálnych záchranárov osobu kontroluje, či dýcha. Ak nedýcha, okamžite začne s resuscitáciou, teda oživovaním. Operátor tiesňovej linky 155 mu v prípade potreby telefonicky poradí ako ju vykonávať.Počas sviatočných dní sú časté aj akútne bolesti brucha, ako žlčníkové koliky, podráždený pankreas či žalúdok. Ich spúšťačom je najmä diétna chyba. Takýchto prípadov bolo počas veľkonočných sviatkov v minulom roku až 447. "Pri ľahšej forme problémov postačí prísna diéta, ideálny je čierny čaj a staršie pečivo. V prípade vážnych problémov treba kontaktovať lekára alebo linku 155. Operátor poradí, ako ďalej postupovať," povedala Krčová.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...