lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


OSZZS:Záchranári počas utorka pomáhali pre kolapsy z horúčav takmer 60 pacientom Bratislava 12. júna (TASR) - V utorok (11. 6.) potrebovalo pomoc zdravotníckych záchranárov 59 pacientov, ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 12.06.2019 categoryDenné správy

Bratislava 12. júna (TASR) - V utorok (11. 6.) potrebovalo pomoc zdravotníckych záchranárov 59 pacientov, ktorí skolabovali z tepla. Najviac ich ošetrili v Žilinskom a v Prešovskom kraji, kde pomoc potrebovalo 13 pacientov. "Naopak, najmenej zásahov sme v tejto súvislosti evidovali v Banskobystrickom kraji, v ktorom mali ťažkosti v dôsledku horúčav traja pacienti," povedala pre TASR hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR Alena Krčová.Zdravotníci opätovne apelujú na verejnosť, aby dbala na prevenciu. To znamená zdržiavať sa v interiéri počas obedňajších hodín, čiže od 11. do 15.00 h, a dodržiavať dostatočný pitný režim. "Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Ak sa už nevyhneme pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev," pripomenula Krčová. Tekutiny záchranári odporúčajú dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. "Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Kávu s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy," skonštatovala Krčová.Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta treba ochladzovať a podať mu tekutiny po malých dúškoch. V prípade zhoršenia zdravotného stavu treba kontaktovať tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať.

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...