lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


PREŠOV: Ukážky v rámci Európskeho dňa 112 sledovali desiatky školákov Prešov 11. februára (TASR) – Viac ako 150 žiakov základných škôl z Prešova dnes predpoludním zavítalo ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Prešov 11. februára (TASR) – Viac ako 150 žiakov základných škôl z Prešova dnes predpoludním zavítalo na Obvodný úrad (ObÚ) v Prešove, kde sa mali možnosť bližšie oboznámiť s činnosťou zložiek integrovaného záchranného systému.Prezentačné podujatie pre školákov pripravil v rámci Európskeho dňa tiesňového volania 112, ObÚ Prešov v spolupráci s Hasičským a záchranným zborom, Policajným zborom SR, 2. mechanizovanou brigádou v Prešove, Zdravotnou záchrannou službou a Horskou záchrannou službou a Mestskou políciou v Prešove.Prednosta ObÚ Vladimír Jánošík konštatoval, že tiesňové volanie na číslo 112 má už viac ako 20-ročnú históriu a dostáva sa stále viac do povedomia verejnosti.V rámci celého Slovenska ročne evidujú asi 1,5 milióna hovorov, problém však robia neoprávnené volania. Ich počet pravdepodobne pomohlo znížiť aj upozornenie o postihu v prípade zneužívania tejto linky."Na našej tiesňovej linke v kraji sme zaznamenali asi 270.000 hovorov ročne. Neoprávnených hovorov bolo zo začiatku 80-90 percent, myslím, že aj takou propagáciu, ako je dnes, sa ten počet rapídne znížil," povedal pre médiá Jánošík. Napriek tomu však na tomto čísle stále registrujú okolo 50 percent neoprávnených volaní. Jeho slová novinárom potvrdili aj operační dôstojníci, ktorí prijímajú hovory a následne rozhodujú o tom, koho treba na zásah vyslať."Som v službe od 7.00 h a v priebehu nasledujúcich dvoch hodín som mala asi osem neoprávnených hovorov. Väčšinou takýto telefonát končí tak, že volajúci zostane ticho, prípadne zloží linku," uviedla operačná dôstojníčka Krajského riaditeľstva HaZZ v Prešove Anna Hudáková.Deti si v priestoroch ObÚ mohli prezrieť techniku a vozidlá, ktoré používajú záchranári pri zásahoch. Mali možnosť vidieť aj ochranné odevy, ktoré hasiči používajú pri požiaroch, povodniach či ekologických katastrofách. Nechýbali ani ukážky prvej pomoci."Dozvedeli sme sa, že linku 112 využívame, iba keď sme v ohrození života, alebo keď niekde horí. O záchranných zložkách sme sa dozvedeli viacej, ako sme vedeli," povedal pre TASR 12-ročný žiak zo ZŠ Šrobárova. Dodal, že najviac sa mu páčila praktická ukážka.Účastníci priamo pred budovou sledovali zásah záchranných zložiek pri simulovanej zrážke dvoch osobných áut, kde sa zranili dve osoby. Organizátori pre nich pripravili akciu od ohlásenia nehody až po jej ukončenie.So sirénami na miesto dorazili dve hasičské vozidlá a sanitka. Hasiči vozidlá zabezpečili, pomocou hydraulického náradia vyslobodili z vrakov zranené osoby, ktoré pomohli zdravotníkom ošetriť a naložiť do sanitky."To bolo super, páčilo sa mi, že vedeli, čo majú robiť a nezavadzali si. Dobré bolo aj to, ako rozstrihli to auto," povedal 13-ročný Marek.Napriek tomu, že číslo 112 funguje v Európskej únie už viac ako dvadsať rokov, len jeden zo štyroch Európanov vie o tom, že sa dá využiť vo všetkých štátoch únie. Podľa prieskumu Eurobarometer publikovaného v roku 2012 patrí Slovensko medzi krajiny s nadpriemerným povedomím o tiesňovej linke 112.

Štítky :

Zľava 10% na vozidlá Škoda pre lekárov a zdravotníckych profesionálov

Práca lekárov, sestier, lekárnikov a ďalších zdravotníckych profesionálov nie je len povolanie, je to poslanie. Spoločnosť IMPA si váži prácu celého zdravotníckeho personálu. Ich oddanosť a neustálu snahu prinášať výnimočnú zdravotnú starostlivosť si ctí, a preto im prináša špeciálnu ponuku.