PRIESKUM: Slováci v spotrebe mlieka oproti iným európskym krajinám zaostávajú Bratislava 20. januára (TASR) – Takmer polovica Slovákov pije mlieko pravidelne. V priemere sa u nás denne ...

authorTASR dateVloženie/úprava Utorok, 20.01.2015 categoryDenné správy

Bratislava 20. januára (TASR) – Takmer polovica Slovákov pije mlieko pravidelne. V priemere sa u nás denne vypije jeden menší pohár tejto bielej tekutiny na osobu. Je to však o štvrtinu menej ako v Maďarsku a naša spotreba nedosahuje v porovnaní so škandinávskymi krajinami, napríklad s Fínskom, ani polovicu. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorého výsledky predstavili na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.Prieskum preukázal, že prevažná väčšina opýtaných mlieko pije. Nekonzumuje ho však približne 19 percent respondentov. Podľa Martina Slosiarika z agentúry Focus na Slovensku obľubujú mlieko viac ženy a ľudia v staršom veku nad 60 rokov. O jeho priaznivom účinku na zdravie, vďaka obsahu vápnika, je presvedčených 84 percent ľudí zúčastnených na prieskume.Viac ako 60 percent opýtaných však verí, že trvanlivé mlieko obsahuje konzervačné látky a je riedené vodou. Takmer 40 percent ľudí je presvedčených o tom, že mlieko zahlieňuje a skoro 19 percent ho považujú za nezdravé. Viac ako polovica respondentov v prieskume uviedla, že priamo od kravy je mlieko najzdravšie.Odborníci považujú niektoré mýty spojené najmä s trvanlivým mliekom za nepravdivé. Podľa slov Ľubomíra Valíka z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave obsahuje surové mlieko často patogénne mikroorganizmy. "Vďaka tepelnej úprave sa choroboplodné zárodky ničia a aseptické spracovanie a plnenie zabezpečí jeho trvanlivosť. Preto nie je dôvod, aby sa doň pridávali konzervačné látky a voda," vysvetlil. Obsah vitamínov a minerálov tepelne ošetreného a surového mlieka je podľa neho takmer rovnaký. "Mlieko si uchováva v priemere 90 percent pôvodných vitamínov a nutrientov aj po tepelnom ošetrení. Jednou z najcennejších látok v ňom je vápnik," skonštatoval Valík. To, že pitie mlieka podporuje tvorbu hlienu, považuje za mýtus, ktorý nie je doteraz vedecky potvrdený. "Veda, naopak, preukázala prospešnosť mlieka vďaka obsahu proteínov, vápnika, vitamínov a iných zdraviu prospešných látok," dodal.Prieskum realizovala agentúra Focus v októbri 2014 na vzorke 1031 respondentov.

Štítky :

Digitálna stomatológia: Ako vám 3D skener skráti čas v zubárskom kresle

Moderná stomatológia zažíva revolúciu vďaka digitálnym technológiám, ktoré zásadne menia prístup k diagnostike a liečbe. Jednou z najvýznamnejších inovácií posledných rokov je intraoralny 3D skener, ktorý transformuje tradičné procesy a výrazne zlepšuje pacientsky komfort. Táto technológia predstavuje paradigmatickú zmenu od konvenčných odtlačkových metód k presnej digitálnej dokumentácii.