lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Peking pozastaví prímestskú autobusovú dopravu; USA chystajú let z Wu-chanu Peking 25. januára (TASR) - Čínske hlavné mesto Peking od nedele dočasne pozastaví prímestskú autobusovú ...

authorTASR dateVloženie/úprava Sobota, 25.01.2020 categoryDenné správy

Peking 25. januára (TASR) - Čínske hlavné mesto Peking od nedele dočasne pozastaví prímestskú autobusovú dopravu. Opatrenie súvisí so snahou úradov dostať pod kontrolu nový koronavírus podobný pôvodcovi ochorenia SARS, ktorý sa šíri v Číne, no zaznamenali ho aj vo viacerých ďalších krajinách. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na správy čínskych štátnych médií. Všetka "cestná osobná doprava" z a do Pekingu bude od nedele pozastavená, píše čínsky denník Žen-min ž'-pao (Ľudový denník) odvolávajúc sa na požiadavky vyplývajúce z potreby "prevencie a kontroly" vírusu. Nový, doteraz neznámy vírus spôsobujúci zápal pľúc, sa prenáša aj z človeka na človeka. Dosiaľ mu podľahlo 41 ľudí a viac ako 1300 osôb ním vo viacerých krajinách nakazilo. Zo samotnej Číny hlásia vyše 1200 potvrdených prípadov.Prípady ochorení hlásili tiež v Thajsku, Japonsku, Južnej Kórei, na Taiwane, v Singapure, Vietname, Nepále, Austrálii i v USA, informuje stanica BBC. Tri prípady nákazy — prvé v Európe — potvrdili v piatok aj vo Francúzsku.Predpokladaným zdrojom nákazy je trhovisko s plodmi mora v 11-miliónovom meste Wu-chan, odkiaľ sa vírus rozšíril aj do viacerých ďalších ázijských krajín. Čína v sobotu pridala ďalších päť lokalít na zoznam miest, v ktorých platia obmedzenia v mestskej hromadnej doprave. Tieto opatrenia doposiaľ zasiahli najmenej 56 miliónov obyvateľov v 18 mestách. Obmedzenia sa týkajú aj osláv lunárneho Nového roka, ktoré sa začali v sobotu.Čínsky prezident Si Ťin-pching sa domnieva, že Čína dokáže v boji s vírusom "zvíťaziť". Vyjadril sa takto v sobotu na zasadnutí politbyra komunistickej strany. Uviedol pritom, že pokiaľ v krajine panuje "neochvejná dôvera a spolupráca" a fungujú isté precízne opatrenia, tak "budeme určite schopní túto bitku vyhrať". Si Ťin-pching však zároveň varoval, že vzhľadom na rýchle šírenie vírusu čelí Čína naozaj závažnej situácii a práve preto "je nevyhnutné posilniť centralizované a jednotné vedenie ústredného výboru (vládnucej komunistickej strany)." Americký denník The Wall Street Journal (WSJ) medzičasom informoval, že USA chystajú na nedeľu charterový let, ktorým chcú do vlasti priviesť amerických občanov a diplomatov z mesta Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum nákazy. WSJ s odvolaním sa na nemenovaný zdroj oboznámený so situáciou uviedol, že na palube lietadla by malo byť asi 230 ľudí vrátane diplomatov z miestneho konzulátu USA ako aj iných amerických občanov s rodinami. Denník dodal, že Washingtonu sa v rámci rokovaní podarilo v ostatných dňoch dostať na takýto let súhlas čínskeho ministerstva zahraničných vecí a ďalších úradov. USA zároveň podľa zdroja WSJ plánujú dočasne zatvoriť svoj konzulát vo Wu-chane.

Štítky :

Zľava 10% na vozidlá Škoda pre lekárov a zdravotníckych profesionálov

Práca lekárov, sestier, lekárnikov a ďalších zdravotníckych profesionálov nie je len povolanie, je to poslanie. Spoločnosť IMPA si váži prácu celého zdravotníckeho personálu. Ich oddanosť a neustálu snahu prinášať výnimočnú zdravotnú starostlivosť si ctí, a preto im prináša špeciálnu ponuku.