lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Predčasne narodených detí pribúda, v utorok ocenia tých, ktorí im pomáhajú Bratislava 14. novembra (TASR) - Každé desiate dieťa na Slovensku sa rodí predčasne. Za posledných ...

authorTASR dateVloženie/úprava Utorok, 14.11.2017 categoryDenné správy

Bratislava 14. novembra (TASR) - Každé desiate dieťa na Slovensku sa rodí predčasne. Za posledných 15 rokov vzrástol počet takýchto bábätiek takmer o tretinu, ročne príde na svet asi 55.000 novorodencov."Predčasne narodené deti nemajú ani 37 týždňov, štandardné tehotenstvo pritom trvá 40 týždňov," povedala Ľubica Kaiserová z občianskeho združenia Malíček, ktoré rodinám s takýmito bábätkami poskytuje podporu."Predčasniatka" totiž ešte nie sú pripravené na život mimo maternice. Po pôrode im hrozí množstvo zdravotných komplikácií, lekári sa im preto musia intenzívne venovať.Starostlivosť o takéto deti je náročná a podľa Kaiserovej ju treba vyzdvihovať. OZ Malíček preto v utorok v Bratislave organizuje benefičný koncert, kde ocení osobnosti, ktoré sa pričinili o zlepšenie situácie predčasne narodených detí. Dlhodobé zdravotné následky sa totiž u "predčasniatok" vyskytujú desaťkrát častejšie ako u donosených detí.Purpurovým srdcom ocenia neonatologičku Klaudiu Demovú, neonatologičku Soňu Molnárovú a dobrovoľníčku Ivetu Jančokovú. Ocenenie získa aj Marta Gromošová, riaditeľka Centra voľného času sv. Jána Pavla II. a Socia - Nadácia na podporu sociálnych zmien.Svetový deň predčasne narodených detí pripadá na 17. novembra. Na Slovensku nad ním prevzal záštitu minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Pri príležitosti spomínaného dňa sa počas tohto týždňa rozsvietia na purpurovo viaceré budovy v niekoľkých mestách.

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...