lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Srbsko zvažuje 24-hodinový zákaz vychádzania, pomoc dostáva hlavne z Číny Belehrad 30. marca (TASR) - Srbský prezident Aleksandar Vučič zvažuje, že v krajine zavedie 24-hodinový ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.03.2020 categoryDenné správy

Belehrad 30. marca (TASR) - Srbský prezident Aleksandar Vučič zvažuje, že v krajine zavedie 24-hodinový zákaz vychádzania v snahe obmedziť šírenie nového koronavírusu. Príslušné rozhodnutie prijme po konzultácii s čínskymi expertmi, ktorí pomáhajú Srbsku pri zvládaní epidémie, informovala v pondelok agentúra HINA. "Máme najprísnejšie (epidemiologické) opatrenia v Európe, ale nebudeme sa zdráhať zaviesť ani 24-hodinový zákaz vychádzania na dobu 14 dní, ak sa nedostavia lepšie výsledky. Ak nebudeme dodržiavať zavedené opatrenia, toto rozhodnutie sa dá očakávať v najbližších dňoch," vyhlásil Vučič v nedeľu večer v rozhovore pre srbskú televíziu TV Prva. Srbský prezident si v otázke zavedenia zákazu vychádzania nechá poradiť od čínskych expertov, ktorí pôsobia v Belehrade od minulého týždňa. Srbsko doposiaľ potvrdilo 741 prípadov nákazy koronavírusom a 13 úmrtí; 55 ľudí je na jednotkách intenzívnej starostlivosti a sú napojení na pľúcne ventilátory. Vučič v rozhovore vyjadril obavy, že by v Srbsku mohlo začať pribúdať až 1000 nových prípadov nákazy denne. Začiatkom apríla by Srbsko podľa neho mohlo mať k dispozícii výkonné testovacie laboratórium, ktoré pravdepodobne daruje Belehradu Peking.Podľa Vučiča Srbsko doposiaľ v rámci boja proti koronavírusu dostáva oveľa väčšiu pomoc od Číny než od Európskej únie, do ktorej by chcel Belehrad vstúpiť. Vyjadril však očakávanie, že pomoc od Bruselu sa zintenzívni a že Srbsku pomôže aj jeho tradičný spojenec Rusko. " Keď sa pýtate, kto nám najviac pomohol, bola to Čína, nie Európa. Od Európy očakávame väčšiu pomoc," vyhlásil Vučič. Moskva už pomoc Srbsku prisľúbila minulý týždeň prostredníctvom hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova. Srbsko už v rámci epidemiologických opatrení úplne uzavrelo svoje hranice, vyhlásilo 90-dňový stav núdze, obmedzilo pohyb obyvateľstva a pozastavilo medzimestské vlakové a autobusové spoje.

Štítky :

SLeK upozorňuje na zmeny pri limitoch pre inkontinenčné pomôcky (2)

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) upozorňuje pacientov na zmeny finančných limitov ...