lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ÚVZ: Chorobnosť na ARO v 48. týždni stúpla, viac bolo aj prípadov chrípky Bratislava 27. novembra (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) počas 48. týždňa stúpla ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 27.11.2020 categoryDenné správy

Bratislava 27. novembra (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) počas 48. týždňa stúpla o 9,3 percenta oproti týždňu predtým. Lekári celkom nahlásili 12.765 prípadov. Najviac ich bolo v Košickom kraji, najmenej v Žilinskom kraji. TASR o tom informoval odbor epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.Chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia stúpla o 10,5 percenta. Úrad eviduje 674 prípadov. "Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Nitrianskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji," priblížil ÚVZ. Choré na chrípku a rovnako aj na ARO boli najmä deti do piatich rokov.Výchovno-vzdelávací proces prerušili v piatich výchovno-vzdelávacích zariadeniach. Išlo o štyri materské školy a jednu základnú školu. V 48. kalendárnom týždni nebol hlásený prípad SARI.Chrípková sezóna trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka, určila to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Je charakteristická zvýšenou chorobnosťou na akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky a jej podobných ochorení.Pokiaľ ide o chrípku, najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou je podľa epidemiológov každoročné očkovanie. Na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne. Najvhodnejší čas na očkovanie je počas jesenných aj zimných mesiacov až do objavenia sa epidémie chrípky.

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...