lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


V Španielsku zomrela žena, po zjedení bravčového s listériou ochorelo 114 ľudí Madrid 20. augusta (TASR) - Zdravotnícke úrady v Španielsku sú v stave vysokej pohotovosti po ...

authorTASR dateVloženie/úprava Utorok, 20.08.2019 categoryDenné správy

Madrid 20. augusta (TASR) - Zdravotnícke úrady v Španielsku sú v stave vysokej pohotovosti po tom, čo 90-ročná žena zomrela počas epidémie listeriózy v južnom regióne Anadalúzia, kde toto závažné bakteriálne ochorenie postihlo už vyše 110 ľudí.José Miguel Cisneros, riaditeľ oddelenia infekčných chorôb v nemocnici Virgen del Rocío v andalúzskom meste Sevilla, v utorok oznámil prvé úmrtie od vyhlásenia epidémie 15. augusta. Úrady zatvorili podnik dodávateľa bravčového mäsa a stiahli z predaja všetky jeho produkty.Cisneros informoval, že približne polovica zo 114 ľudí nakazených baktériou listéria je stále hospitalizovaných.Ministerka zdravotníctva María Luisa Carcedová vyhlásila, že vyšetrovanie má zistiť, ako mohlo mäso uniknúť "prísnym kontrolám bezpečnosti potravín".Listéria je baktéria, ktoré zvyčajne spôsobuje u zdravých ľudí mierne prebiehajúce ochorenie, ale môže byť nebezpečná pre tehotné ženy a ľudí s oslabeným imunitným systémom, pripomenula tlačová agentúra AP.Zdrojom listérií môžu byť potraviny, najmä mliečne produkty vyrobené zo surového mlieka, šaláty, mäso a podobne. V ťažkých prípadoch dochádza k meningitíde, encefalitíde a sepse s vysokou mierou úmrtnosti.

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...