lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


WHO zvolala ďalšie mimoriadne zasadnutie v súvislosti s koronavírusom Ženeva 29. januára (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) na štvrtok zvolala nové mimoriadne zasadnutie ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 29.01.2020 categoryDenné správy

Ženeva 29. januára (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) na štvrtok zvolala nové mimoriadne zasadnutie svojho krízového výboru, ktorí má opätovne rozhodnúť o tom, či nový koronavírus z Číny predstavuje stav globálnej zdravotnej núdze. Na Twitteri to oznámil generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, podľa ktorého je stretnutie nevyhnutné z dôvodu pokračujúceho prenosu vírusu mimo územia Číny.Väčšina ľudí, ktorí sa vírusom nakazili má "miernejšie príznaky", ale približne jeden z piatich trpí závažným ochorením vrátane zápalu pľúc a zlyhania respiračného systému, povedal šéf WHO.Odkedy vírus v Číne po prvý raz zaznamenali 31. decembra 2019, zomrelo naň 132 ľudí a rozšíril sa do takmer 20 krajín. V Japonsku a Nemecku sa objavili prípady prenosu vírusu z človeka na človeka.Prvé mimoriadne zasadnutie krízového výboru WHO sa konalo už minulú stredu a štvrtok. Organizácia však tesnou väčšinou rozhodla epidémiu nového koronavírusu v Číne a v niektorých ďalších krajinách neoznačiť za stav globálnej zdravotnej núdze s odôvodnením, že sú potrebné ďalšie informácie o víruse.WHO definuje globálnu hrozbu ako "výnimočnú udalosť", ktorá predstavuje riziko pre iné krajiny a vyžaduje si koordinovanú reakciu. V minulosti boli takéto stavy vyhlásené len päťkrát, a to napríklad počas epidémie vírusu zika a eboly, pandémie prasacej chrípky či detskej obrny.Ghebreyesus taktiež povedal, že "hlboko ľutuje" chybu v troch správach WHO z minulého týždňa, v ktorých organizácia celosvetové riziko vypuknutia nákazy koronavírusom označila za "mierne" namiesto "vysokého".Z Číny chce podľa informácií Európskej komisie z obáv nákazy koronavírusom odísť približne 600 občanov EÚ, ktorí požiadali o repatriáciu, píše agentúra DPA. Niektoré z členských štátov EÚ ešte musia nahlásiť počet svojich občanov, ktorí sa chcú z Číny vrátiť, dodal eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič.

Štítky :

Zdravie: Počet alergikov stúpa, pri alergiách je dôležitá liečba

Bratislava 10. marca (TASR) - Počet alergikov každým rokom stúpa. Najčastejšie sa vyskytujú inhalačné alergie, ...