ZDRAVIE: Kŕčové žily môžu počas horúčav a cestovania spôsobovať väčšie ťažkosti Bratislava 2. júla (TASR) - Kŕčové žily zvyknú počas horúcich dní spôsobovať väčšie ťažkosti ako ...

authorTASR dateVloženie/úprava Sobota, 02.07.2016 categoryDenné správy

Bratislava 2. júla (TASR) - Kŕčové žily zvyknú počas horúcich dní spôsobovať väčšie ťažkosti ako obvykle. Problémy môžu nastať aj pri ceste na dovolenku. "Mnohí pacienti si myslia, že keď nemajú viditeľné kŕčové žily, tak nemajú chronické žilové ochorenie," upozornila všeobecná lekárka Diana Ganajová s tým, že to nemusí byť pravda.Nohy pri vysokých teplotách viac opúchajú, činnosť žilových chlopní sa zhoršuje, horší je teda aj návrat krvi smerom k srdcu, zväčšuje sa tlak na steny žíl, čo zhoršuje varixy. Ľuďom s kŕčovými žilami robí problém aj dlhý pobyt v lietadle či aute. Ohrozujú ich prípadné komplikácie ako zápaly povrchových i hlbokých žil a z trombóz vznikajúce pľúcne embólie či krvácanie z prasknutého varixu.Pri ceste autom, autobusom i lietadlom dlhšej než tri hodiny sa im preto odporúča použitie zdravotných elastických pančúch. Mali by tiež často pohybovať nohou v členku a kolene. Zvýši sa tak prúdenie krvi v dolných končatinách, čo je tou najdôležitejšou prevenciou trombózy. Treba tiež piť dostatok tekutín, menej kávy a žiadny alkohol. U pacientov, ktorí prekonali zápal žíl či embóliu, môže lekár nasadiť preventívne pred cestou lieky.Príznaky chronického žilového ochorenia má 60 percent obyvateľstva, približuje profesorka Viera Štvrtinová, predsedníčka Slovenskej angiologickej spoločnosti Slovenskej lekárskej spoločnosti (SLS). Ide o zápalové, postupne sa rozvíjajúce ochorenie. Charakterizujú to rôznorodé chorobné stavy žíl dolných končatín. Ich pôvodnou príčinou je poškodenie žilovej steny.

Štítky :

Prečo je srvátkový proteín viac než len doplnok výživy

Ak ste niekedy po tréningu siahli po proteínovom nápoji, možno ste sa zamysleli, čo vlastne ten biely prášok vo fľaši obsahuje. Väčšina športovcov vie, že srvátkový proteín podporuje rast svalov, no len málo z nich rozumie tomu, prečo a ako funguje. Srvátka je jedinečný biologický materiál výsledok zložitých biochemických procesov, ktoré premenia obyčajné mlieko na vysoko efektívny zdroj aminokyselín.