lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Výpadok príjmov z poistného vraj negatívne dopadne na pacienta Bratislava 17. marca (TASR) - Podľa Združenia zdravotných poisťovní (ZZP), v ktorom sú súkromné zdravotné ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 17. marca (TASR) - Podľa Združenia zdravotných poisťovní (ZZP), v ktorom sú súkromné zdravotné poisťovne, poistencom hrozí zhoršenie zdravotnej starostlivosti. Dôvodom majú byť nižšie príjmy štátu zo zdravotného poistenia, ako sa pôvodne plánovalo. Združenie v tejto súvislosti pripomína, že už vlani na jeseň upozorňovalo, že naplánovaný rozpočet pre zdravotníctvo je neudržateľný a stojí na vode."Je evidentné, že nižšie výdavky v zdravotníctve zasiahnu poskytovateľov, ktorí sa budú buď vo väčšej miere zadlžovať, alebo znížia kvalitu či dostupnosť zdravotnej starostlivosti," uviedla prezidentka ZZP Katarína Kafková. Podľa jej slov už pôvodný rozpočet bol zle nastavený, keďže vychádzal z nesprávnych hypotetických predpokladov, že nezamestnanosť na Slovensku klesne a počet ekonomicky aktívnych ľudí sa navýši.ZZP sa preto obáva, že vláda bude musieť čoskoro oznámiť vytvorenie záchranného balíka, ktorý pošle na oddlženie nemocníc. Poisťovne sú presvedčené, že ak by zdravotníctvo bolo naozaj prioritou vlády, hľadala by úspory výpadku rozpočtu v iných kapitolách. "Pacient totiž starostlivosť potrebuje bez ohľadu na to, či vláda schváli zlý a neudržateľný rozpočet," poukázalo ZZP.Odhad ministerstva financií hovorí, že zdravotné poisťovne v tomto roku vyberú na poistnom o 39 miliónov eur menej oproti pôvodnému plánu. Ministerstvo zdravotníctva však odmieta, že by sa táto situácia mala dotknúť pacienta a deklarovalo, že tomu bude aj naďalej zabezpečená zdravotná starostlivosť a bude aj uhrádzaná bez zmeny."V prípade, že sa ukáže v priebehu roka takýto výpadok ako opodstatnený, zdravotné poisťovne môžu, ale aj nemusia pristúpiť k prehodnoteniu svojich rozpočtov. Dôvod je, že ich rozpočty môžu obsahovať predpokladané riziká výpadku príjmov. Výdavky však automaticky znižovať nemusia, keďže tvoria rezervy a sú finančné stabilné," reagovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Štítky :

SLeK upozorňuje na zmeny pri limitoch pre inkontinenčné pomôcky (2)

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) upozorňuje pacientov na zmeny finančných limitov ...