lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Záchranná služba skalickej nemocnice má mesačne 200 až 250 výjazdov Skalica 2. októbra (TASR) – Počas leta mala záchranná služba Fakultnej nemocnice Agel Skalica mesačne ...

authorTASR dateVloženie/úprava Nedeľa, 02.10.2022 categoryDenné správy

Skalica 2. októbra (TASR) – Počas leta mala záchranná služba Fakultnej nemocnice Agel Skalica mesačne 200 až 250 výjazdov. TASR o tom informovala tlačová hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková.Ako doplnila, najčastejšie výjazdy sú k pacientom s prekolapsovými a kolapsovými stavmi, ktoré vznikajú v nadväznosti na nedodržiavanie pitného režimu, u starších ľudí aj v súvislosti s nedodržiavaním liečby alebo s nedostatočným pocitom smädu. Veľmi časté sú tiež volania k alergickým reakciám po uštipnutí hmyzom. Výjazdy k pacientom s koronavírusom boli počas leta skôr ojedinelé. V letných mesiacoch sú počty výjazdov záchraniek porovnateľné s inými obdobiami roka. "Výjazdy posádky rýchlej zdravotnej pomoci (RZP) Brodské bez lekára prevyšujú počtom výjazdy posádky rýchlej lekárskej pomoci (RLP) 1,5 až dvojnásobne. Asi tretina všetkých výjazdov záchrannej služby nemocnice počas leta skončila ošetrením na mieste," uviedla Pavliková.Hlavnú časť ošetrení na mieste tvoria pacienti so zhoršením chronického stavu, ako napríklad nedostatočne liečený krvný tlak alebo hladina cukru u diabetikov. "Takýchto pacientov sme schopní často riešiť na adrese podaním infúznych roztokov alebo liečiv," informoval vedúci lekár záchrannej zdravotnej služby Martin Svinčiak.Nie všetky hlásenia na tiesňovú linku prichádzali počas leta včas. "Vyjadriť presné percento oneskorených hlásení je ťažké. Hovoriť môžeme zväčša o starších pacientoch, ktorí žijú osamote a čakajú, že ťažkosti prejdú s odstupom času. Problém takto môže nastať u pacientov s akútnym infarktom myokardu alebo s cievnou mozgovou príhodou," povedal Svinčiak.Ako doplnil, hypertenzie sa často objavujú v ranných alebo večerných hodinách, keď pacient ešte nestihol užiť svoju liečbu. "Taktiež cievne mozgové príhody bývajú spozorované v ranných hodinách po prebudení. Zdravotný stav netreba podceňovať, ale zároveň je treba si uvedomiť, že neopodstatnený výjazd môže vážne ovplyvniť stav niekoho druhého, kto pomoc reálne potrebuje," uviedol lekár záchrannej služby.

Štítky :

SLeK upozorňuje na zmeny pri limitoch pre inkontinenčné pomôcky (2)

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) upozorňuje pacientov na zmeny finančných limitov ...