lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Zdravie: Ministerstvo zdravotníctva už spustilo proces oddlžovania nemocníc Bratislava 23. apríla (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR už začalo s procesom oddlžovania slovenských ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 23.04.2018 categoryDenné správy

Bratislava 23. apríla (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR už začalo s procesom oddlžovania slovenských nemocníc. Zapojilo sa doň 29 zdravotníckych zariadení, potvrdila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.Štát zatiaľ žiadne peniaze neuvoľnil, vyplýva z centrálneho registra zmlúv. Eliášová vysvetlila, že zatiaľ sa skontrolovali záväzky nemocníc, ktoré budú predmetom oddlženia. "Rezort oslovil veriteľov na ich verifikáciu a prihlásenie sa do oddlžovania," povedala.Záujem o oddlžovanie majú univerzitné nemocnice v Bratislave, Martine a Košiciach, fakultné nemocnice v Trenčíne, Žiline, Banskej Bystrici, Trnave, Nových Zámkoch, Prešove, zapísané sú aj Fakultná nemocnica s poliklinikou Skalica či Ústredná vojenská nemocnica SNP v Ružomberku.Zapojené sú aj Národný ústav detských chorôb a detské fakultné nemocnice v Banskej Bystrici, Košiciach a viaceré regionálne zdravotnícke zariadenia, napríklad Dolnooravská nemocnica s poliklinikou MUDr. L. Nádaši Jégého Dolný Kubín, Nemocnica s poliklinikou v Novom Meste nad Váhom, Nemocnica s poliklinikou v Bardejove, Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach či Všeobecná nemocnica s poliklinikou vo Veľkom Krtíši.Do oddlžovania mali možnosť zapojiť sa všetky slovenské nemocnice (štátne aj neštátne), použije sa na ne najviac 585 miliónov eur zo štátnych aktív. Štát má naplánované tri etapy oddlžovania, najprv sa vyplatia staršie dlhy. V prvom kole nemocnice ešte nemusia plniť ozdravné plány. V druhej etape, ktorá by mala prebehnúť tiež tento rok, ich už však plniť musia. Tretiu etapu štát naplánoval na rok 2019.V rámci oddlženia musia nemocnice pristupovať k zmluve, ktorá im zadefinuje povinnosti. Okrem plnenia ozdravného plánu takisto musia vytvoriť dozorné orgány. Nemocnice najviac dlhujú dodávateľom za špeciálny zdravotnícky materiál, ktorí koncepciu oddlženia ministerstva zdravotníctva odmietli, a Sociálnej poisťovni.Dodávatelia označili koncepciu za diskriminačnú, upozornili, že vláda nezohľadnila žiadne ich pripomienky a obrátili sa na Ústavný súd (ÚS) SR. Rezort zdravotníctva považuje koncepciu oddlžovania za správnu a korektnú, založenú na princípoch rovnakého prístupu a zaobchádzania pre všetkých, dobrovoľnosti a transparentnosti. MZ ju podľa Eliášovej pripravovalo s ministerstvom financií a konzultovalo aj s dodávateľmi.

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...