lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Zdravie: Počet leteckých záchranných akcií vlani stúpol o 10 percent Poprad 13. januára (TASR) - Posádky leteckých záchranárov uskutočnili vlani na Slovensku 2186 záchranných akcií, ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 13.01.2023 categoryDenné správy

Poprad 13. januára (TASR) - Posádky leteckých záchranárov uskutočnili vlani na Slovensku 2186 záchranných akcií, ide o desaťpercentný nárast oproti roku 2021. Informovala o tom hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) Air Transport Europe (ATE) Zuzana Hopjaková s tým, že stúpli letecké prevozy novorodencov.Najčastejším dôvodom pre vzlet vrtuľníka boli už tradične pacienti s ochorením srdca a s cievnou mozgovou príhodou. K dopravným nehodám leteckí záchranári smerovali celkovo 158-krát. Riaditeľka VZZS Iveta Križalkovičová dodala, že pri zásahoch v horách a v teréne, kde nie je možné pristáť, je pre záchranárov veľkým pomocníkom použitie palubného navijaka, ktorý využívajú každoročne častejšie. Minulý rok išlo o 58-percentný nárast, čo v praxi predstavuje 255 záchranných akcií. V tejto súvislosti sprevádzkovali v Poprade aj trenažér, vďaka ktorému si môžu slovenské i české posádky leteckých záchranárov techniku použitia palubného navijaka trénovať. "Čo sa týka národností, po slovenských pacientoch sa na palubách záchranárskych vrtuľníkov najčastejšie viezli Poliaci a Česi, ktorých bolo zhodne po 46," doplnila Hopjaková. V uplynulom roku zaznamenali podľa nej mimoriadne vysoký počet úmrtí práve v horskom teréne, kde zahynulo 20 ľudí. Z celkového počtu prevezených pacientov tvorili deti viac ako 11 percent. Aj vďaka obnovenej spolupráci s pediatrickým tímom Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach výrazne stúpli prevozy najmenších pacientov, ktorí sa bezprostredne po narodení ocitli v ohrození života a vyžadovali si prevoz do špecializovaných zdravotníckych zariadení v inkubátoroch. "Vlani bolo takto prevezených 45 novorodencov, čo je o 29 viac ako rok predtým," konkretizovala Hopjaková. Dodala, že zo všetkých nemocníc na Slovensku bolo najčastejšie vidieť záchranársky vrtuľník pri Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci, kde piloti pristáli presne 70-krát. Najviac práce mali záchranárske tímy zo strediska v Banskej Bystrici. So svojimi 418 zásahmi dosiahli v histórii spoločnosti na území Slovenska rekordný počet zásahov v priebehu roka. Nasledujú strediská zo Žiliny a Trenčína. Najviac nalietaných hodín bolo počas leta a najrušnejší deň bol 22. júla 2022, keď posádky červeno-bielych vrtuľníkov leteli na pomoc celkom 23-krát. Najdlhší let trval 330 minút, z Vranova nad Topľou smeroval do Prahy pacient na retransplantáciu pečene. "Pri plánovaných transplantáciách pomohli vlani vrtuľníky aj lietadlo spoločnosti ATE. Piloti vzlietli spolu 41-krát s cieľom previezť orgán, príjemcu, darcu či transplantačný tím," upozornila hovorkyňa. Kapitán prúdového lietadla upraveného do medicínskej verzie so zdravotníckym tímom úspešne absolvoval vlani celkovo 35 medicínskych letov, najčastejšie s detskými pacientmi na transplantáciu pečene v nemeckom Essene.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...