lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Zdravie: Projekt stratifikácie má 326 pripomienok Bratislava 17. júna (TASR) – Projekt stratifikácie, čiže jedna z najvýznamnejších reforiem v slovenskom zdravotníctve za posledných ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 17.06.2019 categoryDenné správy

Bratislava 17. júna (TASR) – Projekt stratifikácie, čiže jedna z najvýznamnejších reforiem v slovenskom zdravotníctve za posledných 30 rokov, vyšiel z medzirezortného pripomienkového konania (MPK) s 326 pripomienkami. Tie plánuje Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v nasledujúcom období prehodnocovať.Hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová pre TASR vysvetlila, že dôvodom, prečo projekt išiel do MPK ešte raz, bolo zvýšenie transparentnosti. "Stratifikácia veľmi úzko súvisí aj s následnou zdravotnou starostlivosťou. Keďže sme k následnej zdravotnej starostlivosti dostali veľké množstvo pripomienok a po ich odstránení sa výrazne zmenil charakter materiálu, rozhodli sme sa vzhľadom na to, že stratifikácia je prelomový materiál, aby odborná verejnosť bola informovaná o finálnom znení oboch materiálov so zapracovanými pripomienkami," komentovala s tým, že keďže oba materiály spolu úzko súvisia, ministerstvo návrh predložilo do MPK ako spoločný materiál.Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) mala k projektu niekoľko pripomienok. Výhrady, ale aj návrhy sa týkajú napríklad následnej ústavnej a ošetrovateľskej starostlivosti či povinnosti preukazovať vznik, ukončenie, a najmä trvanie dočasnej pracovnej neschopnosti na určenie platiteľa poistného alebo tiež poskytovania identifikačných údajov dieťaťa na uplatnenie štatútu poistenca štátu, ktorý sa osobne celodenne stará o dieťa do šiestich rokov."Navrhovaná novela, ktorá prichádza po takmer polročnom zdržaní, žiaľ, stanovuje množstvo výnimiek z pôvodného princípu stratifikácie, pričom zdravotným poisťovniam dokonca prikazuje uzatvoriť zmluvu aj s takými poskytovateľmi, ktorí kvalitatívne kritériá nespĺňajú. Navyše namiesto toho, aby v súlade so zahraničnými trendmi zvýšila orientáciu zdravotníctva na pacienta, naopak, posilňuje problematickú orientáciu zdravotníctva na lekárov, obmedzuje hospodársku súťaž medzi nemocnicami a zabraňuje zdravotným poisťovniam účinne presadzovať kvalitu pri rokovaniach o zmluvách s nemocnicami," uviedol pre TASR PR špecialista zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepianský.Union zdravotná poisťovňa má podľa slov jej hovorcu Mateja Neumanna "záujem na včasnej implementácii projektu stratifikácie" a "k spresnenej verzii navrhovaného zákona predložila legislatívno-technické pripomienky upravujúce rovnovážne postavenie nemocníc a poisťovní".Členka Výboru pre zdravotníctvo Národnej rady Slovenskej republiky Jana Cigániková (SaS) kritizuje krok ministerky Andrey Kalavskej (nominantka Smeru-SD) spojiť schválenie stratifikácie so zákonom o dlhodobej starostlivosti. "Všetci vieme, že má asi milión nedostatkov a nie je doladený s rezortom sociálnych vecí. Toto vôbec robiť nemusela. Zámerne tak zvýšila šance, že zákon o dlhodobej starostlivosti sa hodí do koša ako nepripravený spolu so stratifikáciou," uviedla na sociálnej sieti.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...