lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Zdravie:Ústav P.Hora otvára nové možnosti pre rozvoj diagnostiky závislostí v SR Predná Hora 19. februára (TASR) – Predovšetkým na prezentáciu výsledkov zrealizovaného projektu „Medzinárodná a medziodborová spolupráca, ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 19.02.2018 categoryDenné správy

Predná Hora 19. februára (TASR) – Predovšetkým na prezentáciu výsledkov zrealizovaného projektu „Medzinárodná a medziodborová spolupráca, výmena skúseností a informovanosť ako piliere efektivity protidrogových aktivít“ bude zamerané pracovné stretnutie, ktoré pripravuje Odborný liečebný ústav psychiatrický (OLÚP), n. o., Predná Hora v okrese Revúca. Ako TASR informovala Petra Glűcknerová, referentka marketingu a vzdelávania OLÚP, stretnutie sa uskutoční v stredu 21. februára v Banskej Bystrici.„Jeho hlavným cieľom je pomocou spolupráce špecialistov skvalitniť diagnostiku, prevenciu, liečbu a doliečovanie závislostí. Prináša tiež na Slovensko novú vyšetrovaciu metódu fosfatidyletanolu (PEth) - markeru konzumácie alkoholu, ktorý je vhodný nielen v medicíne drogových závislostí, ale aj na forenzné účely a posudzovanie spôsobilosti na vedenie motorových vozidiel v súvislosti so závislosťou,“ konkretizovala Glűcknerová.Na stretnutí budú podľa jej slov prezentované informácie o odbornom zameraní pracovísk participujúcich na projekte, ich celospoločenskom význame a prínose projektu. „Hovoriť sa bude hlavne o vyhodnotení absolvovanej zahraničnej študijnej cesty v Štokholme, na ktorej sa nadviazali kontakty s celosvetovo uznávanými odborníkmi v laboratórnej diagnostike závislostí. Ďalej o perspektívach v budúcnosti, nadväznosti a pokračovaní projektu, ako aj o využití vyšetrenia PEth v praxi - teda v zdravotníctve, v doprave, rehabilitácii vodičov či sociálnej sfére,“ uviedla Glűcknerová.Ako ďalej povedala, plánovaného pracovného stretnutia sa okrem zástupcov OLÚP a Skríningového centra novorodencov SR pri Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici (SCN SR pri DFNsP) zúčastní aj hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre závislosti, zástupca Národnej protidrogovej jednotky, Národnej kriminálnej agentúry, Prezídia Policajného zboru, zástupcovia zdravotných poisťovní a Fakulty zdravotníctva Slovenskej zdravotníckej univerzity.Projekt je realizovaný s finančnou podporou MZ SR v rámci účelovej dotácie na podporu protidrogových aktivít pre rok 2017. OLÚP v rámci projektu spolupracoval so SCN SR pri DFNsP a Laboratóriom pre závislosti univerzity Karolinska v Štokholme zo Švédska.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...