lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Zdravotníci naďalej upozorňujú na kriminalizáciu, sestry hovoria o otrokárstve Bratislava 20. mája (TASR) - Sestry a pôrodné asistentky vnímajú legislatívne návrhy, ktoré by priniesli ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 20. mája (TASR) - Sestry a pôrodné asistentky vnímajú legislatívne návrhy, ktoré by priniesli tresty pre tých zdravotníkov, ktorí by v čase krízovej situácie nenastúpili do práce, ako odkaz, že majú byť ticho a pracovať. Poslancov, ktorí sa novelou Trestného zákona a poslaneckým pozmeňujúcim návrhom k nej zaoberajú na aktuálnej schôdzi, vyzvali, aby takéto zmeny odmietli. Návrh je podľa Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) novodobým otrokárstvom a zastrašovaním."Stávame sa svedkami snahy o potláčanie základných ľudských práv a slobôd v demokratickej krajine," povedala dnes predsedníčka OZSaPA Monika Kavecká. Poukázala na to, že sestry vykonávajú svoje povolanie profesionálne napriek tomu, že často pracujú za zlých personálnych a finančných podmienok. Sesterské odbory sa preto pýtajú, prečo návrh neobsahuje aj tresty pre zamestnávateľov, ktorí vytvárajú nevhodné podmienky a porušujú zákony.Podľa dočasnej šéfky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Ivety Lazorovej tak sestry stoja pred otázkou, či sa im oplatí ostať v povolaní. Pripomenula, že kým do systému prichádzajú za posledné roky stovky sestier, odchádzajú ich tisíce. Predložený návrh vníma ako kriminalizáciu potenciálnej snahy o vymáhanie požiadaviek sestier, ktoré vykonávajú fyzicky aj psychicky náročné povolanie, a vláda im za to neponúka žiadne sociálne, morálne ani spoločenské benefity.Zástupcovia zdravotníkov zvolali na utorok 21. mája pred parlament protestnú akciu. "Týmto aktom jasne vyjadríme náš odmietavý postoj k navrhovanej novelizácii zákona, ktorá nerieši problémy v zdravotníctve, ale má za ciel efektívne umlčať všetkých, ktorí na problémy slovenského zdravotníctva dlhodobo upozorňujú," avizovali všetky relevantné organizácie zastupujúce zdravotníckych pracovníkov.Na podporu slovenských zdravotníkov sa postavili viaceré zahraničné organizácie. Najväčšia organizácia združujúca lekárskych odborárov v Európe Európska federácia lekárov - zamestnancov (FEMS) napísala, že je súčasnou situáciou znepokojená, hovorí o nútenej práci a žiada spomínané legislatívne návrhy zastaviť. Na zákaz nútenej práce poukázali aj ostatné organizácie, ktoré sa postavili na stranu zdravotníkov, ako napríklad Portugalská lekárska asociácia, Rumunský federatívny odborový zväz lekárov, Európska asociácia nemocničných lekárov či bulharská alebo talianska lekárska asociácia. Český lekársky odborový zväz upozornil, že návrhy sú praktikami totalitného charakteru.Ministerstvo zdravotníctva viackrát poukázalo, že navrhovaná legislatíva má slúžiť iba pre krízové situácie v čase vojny a krízy, ktorú môže vyhlásiť iba vláda. "Nejde o kriminalizáciu lekárov. Ale ak lekár v čase krízy úmyselne poškodí pacienta, musí prijať aj adekvátny trest... Výnimočné situácie si naozaj vyžadujú výnimočnú legislatívu, aby v prvom rade bola zabezpečená ochrana života pacienta," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...