lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


16.4. mal patriť DŇU NARCISOV Po Zelenom štvrtku mal nasledovať štvrtok žltý – ulice Slovenska mal rozjasniť narcis - symbol ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Piatok, 17.04.2020 Zobrazené: 588490x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Po Zelenom štvrtku mal nasledovať štvrtok žltý – ulice Slovenska mal rozjasniť narcis - symbol solidarity a podpory onkologickým pacientom. Liga proti rakovine už 24-krát komunikovala so 750 spoluorganizátormi, zastrešujúcimi viac ako 15 000 dobrovoľníkov. Boli pripravení opäť vyjsť do ulíc, pripínať narcis, vytvoriť príjemnú atmosféru, avšak v dôsledku pandémie koronavírusu zostávajú doma. LPR avizuje náhradný termín zbierky na jeseň a v tomto období venuje celý tím úsilie na pomoc najohrozenejšej skupine – onkologickým pacientom a ich blízkym.


Zodpovednosť počas pandémie


„Prioritou Ligy proti rakovine počas 30-ročnej existencie je pomoc onkologickým pacientom a podpora zdravia obyvateľstva, preto sme sa zachovali zodpovedne a tradičnú zbierku napriek množstvu komplikácii, mimoriadnej pracovnej záťaži a ekonomickým problémom zrealizujeme v náhradnom termíne“ , hovorí Ing. Eva Kováčová, výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine. Zbierka predstavuje najvýznamnejší finančný zdroj príjmu (70%) určený na realizáciu projektov pre pacientov ako sú bezplatná Onkoporadňa, Jednorazový finančný príspevok v hmotnej núdzi, Rodinná, či Relaxačná týždňovka, Bezplatná Sieť onkopsychológov, Náhradné domovy, či programy v Centrách pomoci LPR.


Pomoc pacientom počas koronavírusu


Úsilie tímu Ligy proti rakovine je väčšie ako kedykoľvek predtým, pretože nastalo obdobie, ktoré je pre ľudí s rakovinou mimoriadne náročné a rizikové. V rámci prispôsobených aktuálnych projektov a aktivít sa môžu pacienti a ich blízki obrátiť na Ligu:


Bezplatná Onkoporadňa


Kontaktovať môžete celoročnú bezplatnú telefonickú a emailovú Onkoporadňu Ligy proti rakovine – kliknite TU


V súvislosti s koronavírusom dávame do pozornosti onkologickým pacientom a ich príbuzným možnosť konzultovať svoje otázky s odborníčkou v oblasti verejného zdravia, onkopsychologičkou – PhDr. Andreou Križanovou PhD. na Onkoporadni Ligy proti rakovine na t.č. 0800 11 88 11 v rozšírenom čase - každý deň aj počas víkendov medzi 18 00 – 19 00 hod.


Jednorazový finančný príspevok


V prípade, že sa onkologickí pacienti dostanú do hmotnej núdze, obávajú sa zhoršenej ekonomickej situácie, preruší sa im možnosť návratu do zamestnania v dôsledku aktuálnej situácie, môžu požiadať o podporu. Liga poskytuje v rámci individuálneho posúdenia situácie žiadateľa pomoc formou finančného príspevku v rámci projektu Jednorazová finančná výpomoc v hmotnej núdzi.


Bezplatná Sieť onkopsychológov


Diagnóza nádorových ochorení a ich následná liečba so sebou prinášajú veľkú mieru stresu, obáv a intenzívnych emócií. Často predstavuje hlboko traumatizujúcu udalosť pre pacientov i pre príbuzných. Odborníci ponúkajú bezplatnú psychologickú podporu onkologickým pacientom a ich blízkym aj v čase epidémie. Z preventívnych dôvodov sú až do odvolania k dispozícii prostredníctvom telefónu, e-mailu alebo v online priestore. Kontakty nájdete na www.lpr.sk .


Pacienti s rakovinou nezostanú sami


Na základe najčastejších otázok onkologických pacientov a ich blízkych pripravila Liga proti rakovine v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva podporné edukačné video o tom, ako zvládať situáciu s koronavírusom. Počas celého obdobia komunikuje s pacientami Liga aj prostredníctvom sociálnych sietí, kde je možné denne sledovať cvičenia pre ľudí s onkologickým ochorením s fyzioterapeutkami Ligy, prípadne tipy na aktivity počas izolácie.


Všetky bezplatné projekty pre onkologických pacientov a ich blízkych, ako aj súhrn všetkých dostupných informácii o vplyve koronavírusu na pacientov nájdete na www.lpr.sk . Aktuálne projekty sa realizujú s ohľadom na situáciu s koronavírusom.


Ako podporiť zachovanie projektov pre pacientov


Legislatíva neumožňuje z hlavných zdrojov príjmu – zbierka Deň narcisov a asignácia 2% dane tvoriť rezervy na takéto neočakávané situácie. Tieto zdroje je organizácia povinná vyúčtovať v určenom časovom horizonte. Do realizácie zbierky v posunutom termíne je možné LPR podporiť týmito dostupnými formami:


Celoročná podpora


Podporiť fungovanie projektov môžete na https://www.lpr.sk/chcem-prispiet/


2% z dane


Formulár na zaslanie 2 % a viac informácií o bezplatných projektoch pre pacientov a ich rodiny nájdete na www.lpr.sk


Liga proti rakovine SR, Brestová 6, 821 02 Bratislava
IČO: 00641219, právna forma: občianske združenie


Číslo účtu organizácie na zaslanie 2 % nie je potrebné


Liga proti rakovine ďakuje každému, kto má možnosť a rozhodne sa podporiť aktuálne realizované projekty. Onkologickým pacientom ponúka možnosť obrátiť sa s dôverou so svojím problémom na Ligu, v rámci dostupných možností vyvinieme maximálne úsilie, aby sme ho pomohli riešiť.

Štítky :