lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Alergia - ako na ňu? Smrkáte, kýchate, slzia vám oči alebo máte vyrážku a pritom nie ste chorí? Tieto príznaky ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Štvrtok, 24.09.2020 Zobrazené: 184493x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Smrkáte, kýchate, slzia vám oči alebo máte vyrážku a pritom nie ste chorí? Tieto príznaky totiž veľmi pravdepodobne značia, že trpíte alergiou.


Alergia je relatívne nový pojem , ktorý vznikol na začiatku 20. storočia . Lekári si v tej dobe všimli, že sú medzi pacientmi niektorí, ktorí na neškodlivé látky (napríklad prach) majú inú - precitlivenú - reakciu. Z tohto pozorovania teda vzniklo aj pomenovanie alergia ( allos a ergon , z Recina).


Imunitný systém má pri alergickej reakcii neprimeranú odozvu , keďže telo reaguje na protilátky, ktoré sa nesprávne aktivujú, tieto látky sú alergény . Môžeme ich rozdeliť na niekoľko druhov - inhalačné, potravinové, alergény v liekoch alebo pri bodnutí hmyzom .


Prejavy alergie


Pri alergickej reakcii môžeme očakávať niektoré z týchto príznakov:


- vodnatá nádcha, pocit plného nosa bez nádchy


- svrbenie alebo pálenie očí, začervenanie očí, zápal spojiviek, opuchy viečok aj búlb


- kýchanie (tiež záchvatové)


- kašeľ


- zúženie priedušiek a priedušnice


- dýchavičnosť


- astmatický záchvat a astma


- na koži sa alergia prejavuje vyrážkou, pupienkami, opuchmi alebo atopickým ekzémom



Pri alergii na potraviny potom prichádzajú aj tieto príznaky:


- opuchy jazyka


- dusenie


- zvracanie


- bolesti brucha


- ťažkosti s trávením


Peľová sezóna a dýchanie pri alergii


Byť alergikom v sezóne, keď je vo vzduchu cítiť jar a tiež veľa peľov, nie je prechádzka ružovým sadom. Dýchanie sa bez problémov a prejavov alergie nezaobíde. Ale nič nie je také zlé, ako sa to na prvý pohľad zdá, na trhu už existujú prístroje , ktoré umožňujú dýchať ten najlepší kyslík.


Obstarajte si inhalátor alebo si skúste aké je dýchanie s niektorým z kyslíkových koncentrátorov čiže oxygenerátorov . Prístroje sú dokonca vhodné aj mimo sezóny, pretože kyslík a jeho vdychovanie predlžuje dĺžku života . Oxygenerátory sú dostupné ako vo verzii pre domáce prostredie , tak v mobilnej variante .


Peľová informačná služba


Poznáte skratku PIS ? Skrýva sa pod ňou termín peľová informačná služba , ktorá je založená na fenológii , čo je náuka o priebehu životných prejavov (fenologické fázy) organizmov v závislosti na počasí, klimatických zmenách a ďalších vplyvoch prostredia . Táto služba tak vďaka tomu sleduje prítomnosť peľu v ovzduší . V 21. storočí už nie je problém byť o výskyte informovaný SMS alebo e-mailom. Pri zvýšenej koncentrácii potom môžeme vychádzať z daných odporúčaní.


Mať alergiu nie je nič jednoduché, ale s pevnou vôľou a dobrým vybavením je možné dosiahnuť povzbudivé výsledky, tak neváhajte a skúste to tiež.

Štítky :