lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Detoxikácia organizmu: Kedy sa do nej pustiť a ako dlhodobo udržať telo bez škodlivých látok Poradíme vám, ako zbaviť organizmus škodlivých látok, ktoré sa v ňom usádzajú napríklad ako dôsledok ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Piatok, 07.05.2021 Zobrazené: 736556x categoryZaujímavosti

Poradíme vám, ako zbaviť organizmus škodlivých látok, ktoré sa v ňom usádzajú napríklad ako dôsledok užívania liekov. Vysvetlíme aj to, kedy detoxikácia dáva zmysel a kedy sa jej, naopak, vyvarovať a okrem toho pridáme návod, ako dlhodobo udržať telo bez toxínov.


Kedy sa pustiť do detoxikácie?


Tohoročná zima bola v mnohých ohľadoch iná. Možno ste tiež trávili viac času vo vnútri než na čerstvom vzduchu, príliš ste sa nehýbali, trochu viac jedli, azda aj častejšie pili alkohol alebo niektorí z vás užívali lieky na zmiernenie priebehu ochorenia covid-19 či iných infekcií. A práve takýto organizmus je ideálnym adeptom na jarnú detoxikáciu. Platí to dvojnásobne, ak navyše vykazujete niektorý z týchto príznakov :




- únava,




- tráviace ťažkosti,




- nepravidelné vyprázdňovanie,




- zápach z úst,




- opakované bolesti hlavy,




- neurčité bolesti v tele,




- vyrážky, ekzémy a iné kožné problémy,




- stres a náladovosť.



Kedy sa do očisty nepúšťať?


Ak práve bojujete s infekciou alebo nejakým ochorením, nie je vhodný čas na žiadne zmeny životného štýlu. Namiesto toho, aby ste dosiahli vytúženú detoxikáciu, by sa váš organizmus zaťažil hľadaním novej cesty na bežné fungovanie. Ak teda pociťujete príznaky ochorenia, ako sú teplota, bolesť v krku či akútna bolesť hlavy a svalov , bude vhodnejšie nespoliehať sa na detoxikáciu, ale radšej navštíviť lekára.



Ako na rýchlu očistu organizmu?


Na prirodzenú detoxikáciu náš organizmus nepotrebuje vôbec nič, pretože škodlivé látky vylučuje úplne prirodzene každý deň, predovšetkým pečeňou, obličkami a v neposlednom rade aj črevami . Existujú však možnosti, ako mu s tým môžeme významne pomôcť a značne podporiť funkciu týchto dôležitých orgánov.



Veľmi účinný je v tomto smere pestrec mariánsky (silymarin) . Ide o prírodný antioxidant, ktorý čistí pečeň a pomáha odstraňovať nánosy zo stien hrubého čreva. Faktom totiž je, že bez detoxikácie čriev majú ostatné očistné kúry zanedbateľný význam. Práve v hrubom čreve sa usádzajú zvyšky potravy, čím sa zmenšuje jeho priechodnosť a oveľa viac toxínov sa dostáva späť do obehu.



K ďalším šikovným pomocníkom pri detoxikácii patria čaj z prasličky roľnej na očistu obličiek a žihľavový čaj , ktorý čistí krv a zároveň dodáva organizmu železo.



Ak si chcete očistu zjednodušiť a namiesto zháňania bylín a varenia nálevov z nich sa venovať iným dôležitým činnostiam, siahnite po výživových doplnkoch určených na komplexnú detoxikáciu . Jedným z nich je napríklad LIPOVITAN ® DUO , ktorý obsahuje pestrec mariánsky (podporuje detoxikáciu) a cholín (prispieva k udržaniu normálnej funkcie pečene). Stačí jeden mesiac užívať jednu tabletu denne a nielenže zbavíte telo nežiaducich škodlivín, ale vďaka obsahu celého radu vitamínov a ďalších prospešných látok organizmus po detoxikácii znovu naštartujete.

Ako udržať organizmus bez toxínov?


Očistná kúra, či už ste pri nej použili byliny, alebo výživové doplnky, pomôže odstrániť z organizmu toxíny, ktoré v ňom zostali napríklad po užívaní liekov, popíjaní alkoholu či inom náročnom období. Rovnako dôležité však je priebežne podporovať činnosť dôležitých orgánov a dlhodobo udržiavať telo bez toxínov. Pri tom vám pomôže:


Optimálny pitný režim


Voda dokáže oveľa viac, než len uhasiť smäd: reguluje telesnú teplotou, prispieva k dobrému tráveniu, podporuje vstrebávanie živín a pomáha krvi odplavovať toxíny. Logicky z toho vyplýva, že ak pijeme málo, škodlivé látky odchádzajú z tela pomalšie, alebo sa v ňom dokonca hromadia. Ideálne je teda vypiť 0,5 litra tekutín na každých 15 kg telesnej hmotnosti.


Vyvážená strava


Základom zdravého jedálneho lístka by mali byť čerstvé potraviny s dostatkom vlákniny, vitamínov a minerálov. Naopak, mali by sme sa vyhýbať jednoduchým cukrom, tučným pokrmom a údeninám s vysokým obsahom soli a prídavných látok.


Pravidelný pohyb


Fyzická aktivita pomôže telu zlepšiť krvný obeh a zároveň aj urýchli odplavovanie toxínov. Zahrňte preto pohyb do svojho každodenného programu – aspoň 20 minút denne, ideálne na čerstvom vzduchu. Pohybovú aktivitu pritom prispôsobte svojim fyzickým možnostiam. Pamätajte však na to, že je dobré sa pri nej zapotiť.


Relaxácia a spánok


Oddych a to nielen fyzický, ale aj duševný, je pre správne fungovanie nášho organizmu absolútne kľúčový. Doprajte si preto pravidelnú duševnú očistu (napríklad koníčky, šport, prípadne meditácia) a nezabúdajte ani na spánok. Ten by mal trvať približne 6 – 8,5 hodiny denne. Každý z nás je však iný a často je menej než dĺžka spánku dôležitejšia jeho kvalita.

ZDROJ: mdworks.cz


Štítky :