lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Nechodiť k urológovi je ako hrať hokej bez suspenzora, odkazuje Laco Nagy v novej Movember kampani Počas novembra každoročne prebieha celosvetová kampaň Movember, ktorá vyzýva mužov na preventívne urologické prehliadky. Už ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Štvrtok, 10.11.2022 Zobrazené: 1939630x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Počas novembra každoročne prebieha celosvetová kampaň Movember, ktorá vyzýva mužov na preventívne urologické prehliadky. Už piaty rok po sebe sa Slovenská urologická spoločnosť s Ligou proti rakovine a ďalšími partnermi prostredníctvom kampane „Dal som to“ prihovára slovenským mužom a snaží sa ich motivovať k pravidelným návštevám urológa. Tie sú kľúčové najmä v boji proti rakovine prostaty, ktorá sa týka čoraz viac mužov. Organizátori kampane tento rok vsadili na hokejovú terminológiu a známu hokejovú tvár, Ladislava Nagya. Ten vo vtipnom spote na www.dalsom.sk prirovnáva vynechávanie preventívnych prehliadok k nenoseniu suspenzora na hokejové zápasy.


Slováci prevenciu rakoviny prostaty stále zanedbávajú


November je mesiac prevencie rakoviny prostaty, druhého najčastejšieho onkologického ochorenia u mužov. Podľa odhadov trpí rakovinou prostaty na Slovensku takmer 9 000 mužov, pričom ročne pribúda viac ako 2 000 nových pacientov. Odborníci zároveň pravidelne upozorňujú, že skutočné čísla sú podľa ich odhadov ešte vyššie. Prevencia, vrátane včasnej diagnostiky tohto ochorenia, je zároveň podľa nich kľúčová pre život pacienta. Napriek tomu pravidelné preventívne urologické prehliadky absolvuje u nás len malé percento mužov po päťdesiatke. „Rakovina prostaty patrí medzi najčastejšie zhubné ochorenia u mužov po päťdesiatke. Účasť na preventívnych prehliadkach je však na Slovensku dlhodobo nízka, najmä v porovnaní s okolitými krajinami. Aj kvôli tomu je u nás omnoho vyššie percento pacientov, u ktorých sa karcinóm prostaty diagnostikuje až v pokročilom štádiu, hoci by sme ho mohli zachytiť oveľa skôr,“ opisuje situáciu doc. MUDr. Ivan Minčík, PhD., prezident Slovenskej urologickej spoločnosti.



Nečakajte na príznaky, vyhľadajte urológa včas


Ak sa rakovina prostaty zachytí včas, moderná liečba dnes prináša veľkú šancu na úplné vyliečenie a plnohodnotný život. Mnoho mužov však podľa odborníkov vyhľadá pomoc, až keď je neskoro. „ Včasné štádiá rakoviny prostaty nemusia mať žiadne príznaky, muži ich necítia, preto k nám najčastejšie prídu s ochorením až v pokročilom štádiu. Apelujeme teda na mužov, aby nezanedbávali prevenciu a chodili na pravidelné prehliadky k urológovi, aj keď sa cítia byť v poriadku, “ hovorí MUDr. Michal Korček, PhD., 1. viceprezident Slovenskej urologickej spoločnosti. V prevencii rakoviny prostaty má každý muž v rizikovom veku nárok na bezplatnú preventívnu urologickú prehliadku, ktorej cieľom je komplexné vyšetrenie a včasná diagnostika rakoviny prostaty . Na všetky potrebné informácie sa muži môžu informovať vo svojej zdravotnej poisťovni, pomáha však aj Liga proti rakovine. „Ak majú muži k tejto téme akékoľvek otázky, môžu sa obrátiť na našu bezplatnú Onkoporadňu, kde sa im budú venovať kvalitní odborníci. Vypočujú, poradia aj v ich konkrétnom probléme a nasmerujú na jeho riešenie“, dopĺňa Eva Kováčová, riaditeľka Ligy proti rakovine, ktorá je každoročným partnerom kampane.





Hokejový zápas bez suspenzora je poriadny risk


Slovenská urologická spoločnosť spolu s partnermi prichádza aj tento rok s kampaňou, prostredníctvom ktorej sa snaží motivovať Slovákov k včasným návštevám urológa. Hlavným ambasádorom tohto ročníka sa stal známy slovenský hokejista, Ladislav Nagy, ktorý sa verejnosti prihovára aj prostredníctvom televízneho spotu. „Muži kašlú na svoje zdravie a nechodia na preventívky k urológovi“, hovorí známy hokejista na ľadovej ploche. „To je to isté, ako keby ste na hokejovom zápase nemali suspenzor,“ dodáva pre divákov a vysiela signál, že včasná starostlivosť o svoje zdravie je jedinou cestou predchádzania vážnym rizikám do budúcnosti. „Veríme, že práve hokejovou terminológiou sa priblížime k čo najväčšiemu počtu mužov v rizikovom veku, ktorí nad preventívnou prehliadkou stále váhali. Ladislav Nagy môže byť pre nich nielen hokejovým vzorom, ale aj vzorom v zodpovednej starostlivosti o svoje zdravie.“ hovorí o zámeroch kampane a uzatvára prezident Slovenskej urologickej spoločnosti, doc. MUDr. Ivan Minčík, PhD.


Viac informácií o kampani a prevencii rakoviny prostaty môže verejnosť nájsť na webe www.dalsom.sk . Pravidelné poradenstvo Ligy proti rakovine v bezplatnej Onkoporadni na tel. čísle: 0800 11 88 11 (viac info na https://www.lpr.sk/onkoporadna/).

Štítky :