lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Aj pri urologických ochoreniach je dôležitá prevencia a včasná diagnostika Bratislava 20. septembra (TASR) - Európsky týždeň urológie, ktorý každoročne organizuje Európska urologická asociácia a ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 20. septembra (TASR) - Európsky týždeň urológie, ktorý každoročne organizuje Európska urologická asociácia a tentoraz pripadol na 17.-21. septembra, má upriamiť pozornosť verejnosti v jednotlivých krajinách na medicínsku oblasť, ktorá sa zaoberá ochoreniami močového ústrojenstva u oboch pohlaví a tiež pohlavných orgánov u mužov. Je príležitosťou upozorňovať ľudí na riziká urologických ochorení a dôležitosť ich včasnej diagnostiky a liečby. "Urologické ochorenia sú chúlostivá téma obzvlášť pre mužov. Mnohí sa hanbia a z návštevy urológa majú strach. Obavy sú však neopodstatnené. Práve odkladanie riešenia problému s odborníkom vedie k ďalšiemu zhoršovaniu stavu pacienta, zatiaľ čo včasná diagnostika a liečba im môžu pomôcť vyhnúť sa vážnejším komplikáciám," zdôraznil dnes na stretnutí s novinármi predseda Slovenskej urologickej spoločnosti Ján Kliment. Upozornil, že preventívne prehliadky sú veľmi dôležité po 50. roku života najmä pri ochoreniach, ktoré sú v ranných štádiách bezpríznakové a môžu tak pacientovi doslova zachrániť život. V prípadoch, keď sa v rodine vyskytli urologické ochorenia, napríklad ochorenia prostaty, sú preventívne prehliadky potrebné už od 45 rokov.Medzi najčastejšie urologické ochorenia patria ochorenia prostaty, z ktorých až 80 percent prípadov tvorí nezhubné zväčšenie prostaty. Najviac novodiagnostikovaných prípadov je vo vekovej skupine 50 - 60 rokov. V roku 2011 sa na toto ochorenie liečilo na Slovensku 70.000 - 75.000 mužov. Zvyšuje sa však aj výskyt karcinómu prostaty, upozornil Kliment.Týždeň urológie 2012 upriamuje pozornosť na obličkové a močové kamene. Urológ Ján Ľupták konštatoval, že karcinóm obličky postihuje častejšie mužov ako ženy, vyskytuje sa asi u 63 percent mužov a 37 percent žien. Až 70 percent prípadov nádorov obličky sa diagnostikuje náhodou. Medzi rizikové faktory patrí obezita, vysoký krvný tlak, fajčenie. Metódy liečby konkrementov, čiže kameňov v obličke či močovode, sú rôzne, závisí od veľkosti, tvaru a polohy kameňa v močovom trakte. Chirurgická liečba sa aplikuje len u malého počtu pacientov (asi 1 percenta). Používa sa najmä konzervatívna liečba podporujúca vyplavenie kameňov či ich rozpustenie.

Štítky :

Varovný signál cievnej mozgovej príhody - Tranzitórny ischemický atak

Cievna mozgová príhoda patrí medzi najzávažnejšie ochorenia, ktoré môžu postihnúť ľudský organizmus. Každoročne na Slovensku postihne približne 17 000 ľudí, pričom výrazne ovplyvňuje kvalitu ich života.