lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Analytik: Opatrenia v PVV pre zdravotníctvo sú až populistické Bratislava 1. mája (TASR) - Mnohé body v programovom vyhlásení vlády týkajúce sa zdravotníctva sú ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 01.05.2020 categoryDenné správy

Bratislava 1. mája (TASR) - Mnohé body v programovom vyhlásení vlády týkajúce sa zdravotníctva sú vágne a je ťažké zistiť, akým spôsobom ich chce minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) a jeho spolupracovníci naplniť. Myslí si to analytik Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Dušan Zachar. Ako pre TASR doplnil, miestami sú až populistické."Charakteristickou črtou programu vlády v zdravotníctve je, že oveľa viac ako zodpovedný prístup k dlhodobej udržateľnosti systému sa uprednostňujú opatrenia, ktoré sú páčivé, možno niekto by ich nazval až populistické, a ktoré si vyžadujú nemalé prostriedky. Opatrení, ktoré by na druhej strane znižovali výdavky, je v PVV ako šafranu," uviedol analytik Zachar a doplnil, že problém zadlžovania štátnych nemocníc ako keby ani neexistoval.Rezort zdravotníctva sa podľa jeho slov priveľmi spolieha na to, že získa do sektoru výrazne viac zdrojov zo štátneho rozpočtu, pričom počíta s "ideálnym nárastom o 0,3 percentuálneho bodu HDP ročne". "Komu ich však zoberie, nevedno," poznamenal Zachar.Pýta sa, či takáto čiastka vôbec bude stačiť aspoň na časť "rozšafných sľubov" v čase po kríze spojenej s výskytom pandémie nového koronavírusu. "Pritom celkový objem peňazí v zdravotníctve nie je jeho najväčším problémom. Tým sú zdravotnícke výsledky, rozdelenie zdrojov v sektore, neefektívnosť v procesoch a zle nastavené motivácie," mieni.Zachar síce oceňuje, že vláda chce presadzovať princípy hodnoty za peniaze s cieľom zlepšiť efektívnosť a výsledky v zdravotníctve pre občanov, a merať prínos každého vynaloženého eura. Podľa slov analytika INEKO až prax odhalí, či to nie je len fráza.Za dobré považuje Zachar, že na investičné plány v nemocničnom sektore má byť každoročne v rozpočte vopred definovaný objem financií. "Musia byť však stanovené transparentné pravidlá prideľovania týchto zdrojov, ktoré budú posudzované na základe hodnoty za peniaze. Aj to je súčasťou stability a predvídateľnosti financovania, čo dlhodobo požadujú mnohí aktéri v zdravotníctve," dodal.Rizík v súvislosti s napĺňaním cieľov je však aj mimo situácie okolo nového koronavírusu podľa analytika príliš veľa. "Zdravotnícky program tejto vlády ich skôr zvyšuje," uzavrel Zachar.

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...