lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Ázijské deti zaznamenali masívny nárast krátkozrakosti (štúdia) Londýn 4. mája (TASR) - Do 90 percent detí z veľkých ázijských miest, ktoré vychádzajú ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Londýn 4. mája (TASR) - Do 90 percent detí z veľkých ázijských miest, ktoré vychádzajú zo školy, trpí krátkozrakosťou odborne nazývanou myopia. Informovala dnes BBC. Citovala vedeckú štúdiu v časopise Lancet, podľa ktorej každému piatemu zo študentov hrozí vážne poškodenie zraku až slepota. "Mimoriadny nárast" problému zavinila skutočnosť, že sa príliš intenzívne venujú štúdiu a nechodia na dostatočne dlhý čas von na denné svetlo.Pre porovnanie, v Británii trpí krátkozrakosťou v priemere 20-30 percent populácie.Profesor Ian Morgan z Austrálskej národnej univerzity, ktorý štúdiu viedol, povedal, že v minulosti mala aj juhovýchodná Ázia krátkozrakých v priemere iba 20-30 percent populácie. "Z približne 20 percent sa dostali na vyše 80 percent a smerujú k 90 percentám u mladej generácie... Predstavuje to veľký zdravotný problém."Podľa tohto výskumu krátkozrakosť spôsobuje kombinácia faktorov - úporná snaha venovať sa štúdiu a nedostatok pobytu na prirodzenom dennom svetle. Svoju úlohu v tom môže hrať chemická látka dopamín, ktorá prirodzene vzniká v mozgu. Pobytom na svetle stúpa hladina dopamínu v oku, čo podľa všetkého zabraňuje jeho poškodeniu."Hovoríme o potrebe stráviť denne dve až tri hodiny vonku na svetle - nemusí priamo pražiť slnko, ale domnievame sa, že svetelnosť by mala byť 10.000-20.000 luxov, hoci si tým nie sme istí - perfektne na to stačí oblačný deň v Británii," citovala ho BBC.Deti v juhovýchodnej Ázii majú inú skladbu dňa: dlhé hodiny trávia v škole a potom doma nad prípravou, navyše si zvyknú po obede pospať, čo znamená výrazné zníženie času, ktorý strávia vonku za jasného svetla.Veľkú obavu vyvoláva tiež počty študentov s vysokým stupňom krátkozrakosti, ktorý podľa profesora Morgana postihuje 10-20 percent študentov v ázijských mestách a môže viesť až k ich slepote."Niekedy to tým ľuďom nik nepovie a iba dostávajú stále silnejšie okuliare - treba ich varovať pred týmto rizikom...," uviedol profesor.Po desaťročia sa vedci domnievali, že na krátkozrakosť má veľký vplyv genetická dispozícia. Mysleli si, že sa výrazne presadzuje najmä u čínskej, japonskej a kórejskej populácie. Táto štúdia však naznačila, že genetika nemusí mať rozhodujúci význam."Biele deti v Británii sú oveľa častejšie krátkozraké ako biele deti v Austrálii," citovala BBC lekárku Kathryn Saundersovú z Ulsterskej univerzity, ktorej tím porovnával krátkozrakosť detí v Austrálii a Severnom Írsku. "Domnievame sa, že to môže byť dôsledok ochranného účinku, ktorý má zvýšené vystavenie sa jasnému slnečnému svitu v Austrálii...Vyžaduje si to ďalší výskum, ale chceli by sme povzbudiť deti, aby trávili viac času vonku, keď svieti slnko."Bežná hodnota osvetlenia vo vnútorných priestoroch sa pohybuje v rozmedzí 100–2000 luxov.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...