lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


B.BYSTRICA: Epidemiológovia v kraji zaznamenali úmrtie na pneumokokové ochorenie Banská Bystrica 8. novembra (TASR) - Zatiaľ čo počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 08.11.2013 categoryDenné správy

Banská Bystrica 8. novembra (TASR) - Zatiaľ čo počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) v Banskobystrickom kraji stúpol v porovnaní s uplynulým týždňom nepatrne o 0,4 percenta, v štruktúre týchto ochorení evidovali však epidemiológovia v 45. kalendárnom týždni výraznejší, 40-percentný vzostup ochorení s typickými klinickými príznakmi chrípky. TASR to uviedla hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.Epidemiológovia v kraji nezaznamenali zatiaľ prípad ochorenia na SARI či typ chrípky AH1N1. V rámci celkovej epidemiologickej situácie však hlásia úmrtie 37-ročného pacienta z Brezna, ktorý ochorel na pneumokokovú meningitídu.V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt ARO nižší o 1,4 percenta a výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) o 14 percent. RÚVZ v rámci celého kraja eviduje v týchto dňoch v absolútnych číslach 4567 prípadov ARO a necelých 432 chorých na chrípku. Chorobnosť v prípade bežných jesenných ochorení horných dýchacích ciest aktuálne predstavuje 1360 prípadov na 100.000 obyvateľov (údaj, ktorým sa dá relevantne porovnať chorobnosť s inými krajmi SR), pri chorobnosti na chrípku na 100.000 obyvateľov pripadá 129 prípadov.Najvyšší počet chorých na ARO v absolútnych číslach hlási okres Lučenec (5995 chorých), nasledujú Rimavská Sobota (5665), Žiar nad Hronom (494), Žarnovica (417) a Banská Bystrica (354). Najviac ochorení na chrípku evidujú epidemiológovia v okresoch Lučenec, Revúca, Banská Štiavnica a Žarnovica. Najvyššiu chorobnosť na ARO, ale aj chrípku, eviduje RÚVZ medzi ekonomicky činným obyvateľstvom, žiakmi základných škôl a najmenšími deťmi do piatich rokov.Stúpol, nie však dramaticky, aj počet komplikácií z uvedených ochorení na takmer tri percentá. Najviac komplikácií - až 8,6 percenta, sa vyskytlo medzi seniormi a 3,7 percenta medzi ekonomicky činným obyvateľstvom. RÚVZ Banská Bystrica urobil analýzu vývoja respiračných aj chrípkových ochorení na základe hlásenia 55 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 49 percent lekárov pre dospelých z Banskobystrického kraja.

Štítky :

Varovný signál cievnej mozgovej príhody - Tranzitórny ischemický atak

Cievna mozgová príhoda patrí medzi najzávažnejšie ochorenia, ktoré môžu postihnúť ľudský organizmus. Každoročne na Slovensku postihne približne 17 000 ľudí, pričom výrazne ovplyvňuje kvalitu ich života.