lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


B. BYSTRICA: Krv prišli darovať aj ľudia, ktorí ju v minulosti tiež potrebovali Banská Bystrica 14. júna (TASR) - Darovať krv prišli dnes Banskobystričania do priestorov Banskobystrického samosprávneho ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 14. júna (TASR) - Darovať krv prišli dnes Banskobystričania do priestorov Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na hlavnom námestí, v rámci 8. ročníka Kvapky krvi predsedu BBSK, aj do banskobystrického odberového pracoviska Národnej transfúznej služby (NTS) SR v rámci Dňa otvorených dverí (DOD).Podujatia sa konali pri príležitosti dnešného Svetového dňa darcov krvi, ktorý podľa vedúcej lekárky odberového centra NTS v Banskej Bystrici Jany Kotrčovej nie je náhodný. "Je to deň narodenia Karla Landsteinera, ktorý objavil krvné skupiny a dostal za to Nobelovu cenu." Ako Kotrčová podotkla, celkom sa hodí, že tento deň pripadol na obdobie pred letom. To je každoročne špecifické menším stavom zásob krvi. "Nemocnice operujú, pôrody bežia a úrazy sa stávajú," konštatovala Kotrčová s tým, že oslabenie zásob v lete má svoj dôvod, keďže ľudia aj samotní darcovia si čerpajú dovolenky.Kotrčová pokračovala, že na DOD na transfúznom pracovisku v Rooseveltovej nemocnici sú vítaní nielen darcovia. Prísť sa pozrieť, ako vyzerá odber krvi, mohli prísť aj ostatní, pričom cieľom je osloviť tých, ktorí s darcovstvom váhajú, "aby prelomili strach." Podľa Kotrčovej je vhodné, keď sa človek na darovanie pripraví duševne aj fyzicky. "Je dobre, keď je odpočinutý, nie po prebdenej noci, nepríde nalačno, ale dá si ľahké raňajky. Cukry, škroby ako rýchly zdroj energie odporúčame a hlavne je dôležité piť v daný deň veľa tekutín," dodala lekárka.Pravidelným darcom, ktorý dnes prišiel do priestorov BBSK, je Pravoľub z Banskej Bystrice. "Darujem po 22. raz. Vždy je to dobrý pocit, je to aj taká zodpovednosť niečo vrátiť," povedal TASR a dodal, že keď bol malý, operovali ho, a tiež potreboval krv od darcu.Podobne ako Banskobystričanka Jana, ktorá prišla dnes prvýkrát a pocit mala podľa vlastných slov výborný. "Chcela som ísť už dávno, ale vždy niečo do toho prišlo. Už to vyšlo, som tu a uvidím, ako to dopadne. Tiež som dostala krv, takže už bolo načase, aby som to niekomu vrátila." Jana dodala, že ak všetko zvládne, chce darovať pravidelne. Lucia z Polomky darovala krv šiestykrát. "Veľmi sa mi to páči, potom mám dobrý pocit pri srdci, že som bola darovať krv," dodala pre TASR.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...