lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


B. BYSTRICA: Siedmaci súťažia, ktorá ZŠ vytvorí najlepšiu protidrogovú nástenku Banská Bystrica 23. novembra (TASR) – Až do 6. decembra majú žiaci 7. ročníkov základných ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 23.11.2016 categoryDenné správy

Banská Bystrica 23. novembra (TASR) – Až do 6. decembra majú žiaci 7. ročníkov základných škôl (ZŠ) na Slovensku čas vytvoriť najlepšiu protidrogovú nástenku. Súťaž Najlepšia protidrogová nástenka je pokračujúcou akciou Európskeho týždňa proti drogám, ktorý od roku 1998 vyhlasuje Európska únia. Jej druhý ročník organizuje Úrad verejného zdravotníctva SR."Cieľom aktivity, do ktorej sa zapája i Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, je pôsobiť na vytváranie aktívneho protidrogového postoja predovšetkým u detí a mládeže. Poukázať na význam primárnej prevencie, predísť užívaniu návykových látok, ako aj obmedziť či zastaviť experimentovanie s nimi, aby sa predišlo poškodeniu zdravia predovšetkým u mladých ľudí," priblížila Silvia Kontrošová, vedúca oddelenia podpory zdravia RÚVZ v Banskej Bystrici s tým, že propagačný leták i pravidlá súťaže zaslal Úrad verejného zdravotníctva SR všetkým ZŠ, vrátane škôl v okresoch Banská Bystrica a Brezno. Tie spadajú pod banskobystrický RÚVZ.Podľa zdravotníkov drogy ohrozujú spoločnosť čoraz viac. Malé množstvo stimuluje, zrýchli a naštartuje užívateľa. Väčšie účinkuje ako sedatívum, spomalí ho a môže spôsobiť otravu i smrť. Mnohé drogy priamo ovplyvňujú myseľ, skresľujú pohľad človeka na dianie okolo neho, čoho dôsledkom môže byť deštruktívne konanie, blokujú pocity a vnemy. Síce poskytujú krátkodobú pomoc tým, že uľavujú od bolesti, zároveň však ničia schopnosti, ostražitosť človeka a zatemňujú myslenie. Každý mladý človek sa skôr či neskôr stretne s drogami, s legálnymi alebo nelegálnymi. Napriek tomu sú mnohí rodičia presvedčení, že drogy nie sú ich problém."Aj v zdanlivo bezproblémových rodinách vyrástli konzumenti drog. Táto závislosť nevzniká náhle, ale vyvíja sa z túžby, ktorá súvisí so spôsobom života jednotlivca. Náklonnosť k nebezpečenstvu vzniká najmä v detskom a dospievajúcom veku. Práve toto obdobie je veľmi dôležité pre rozvoj zdravej osobnosti a slobodného rozhodovania sa," dodala Kontrošová.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...