lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


BANSKÁ BYSTRICA: Peľ inváznych rastlín vystriedali vo vzduchu spóry plesní Banská Bystrica 26. septembra (TASR) - V uplynulých dňoch zaznamenali monitorovacie stanice v Banskej Bystrici, Bratislave, ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 26. septembra (TASR) - V uplynulých dňoch zaznamenali monitorovacie stanice v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Trnave, Nitre a Žiline pokles celkových denných koncentrácií peľu v ovzduší na väčšine územia Slovenska. TASR o tom informovala Mária Tolnayová, hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ)."Vplyvom ochladenia a zrážkovej činnosti sme zvýšené koncentrácie peľu nezaznamenali ani u najsilnejších alergénov tohto obdobia – paliny a ambrózie. V Bratislave peľ ambrózie dosiahol najvyššiu hladinu len 45 peľových zŕn na kubický meter vzduchu, na ostatnom území boli koncentrácie jej peľu v minimálnych množstvách," konštatovala Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby v SR.Ako pokračovala, všetky monitorovacie stanice zaznamenali tiež už len mizivý počet peľových zŕn slabo alergizujúcej pŕhľavy i peľu tráv z čeľade lipnicovitých. Okrem paliny, ambrózie, tráv a pŕhľavy sa v ovzduší vyskytoval ojedinele peľ skorocelu, štiavu, rastlín z čeľade mrkvovitých, mrlíkovitých, astrovitých a chmeľu. Denné koncentrácie spór plesní v ovzduší sa však udržiavali na väčšine územia vo veľmi vysokých koncentráciách.Peľové spektrum tento týždeň na celom území ostáva nezmenené, denné koncentrácie peľu sa budú pohybovať už len v nízkych hladinách. Vo veľmi vysokých koncentráciách sa budú vyskytovať ešte denné koncentrácie spór - plesní. Ako upozorňuje Lafférsová, spóry sa vyskytujú v ovzduší v rôznych koncentráciách, ktoré sa pohybujú od pár kusov cez niekoľko desiatok až stoviek v kubickom metri vzduchu. Ich počet v tomto období viac-menej kopíruje počasie tak, že stúpa vždy so zvýšením denných a nočných teplôt.Spóry sa tvoria v obrovských množstvách, majú výbornú vznášanlivosť, a teda aj schopnosť presúvať sa ovzduším na veľké vzdialenosti či pretrvávať v ňom dlhý čas. Respiračná alergia na huby postihuje 20 – 30 percent ľudí s atopickým ekzémom a približne šesť percent celej populácie. Alergické ochorenia spôsobené antigénmi húb sú hlavne alergická astma a nádcha. Výskyt týchto húb sa spája s rozpadom lístia, vyskytujú sa v pôde, ale aj v bytoch, najmä nedostatočné vetraných, ako aj na potravinách, v neudržiavaných chladničkách, vlhkých okenných rámoch či v zatuchnutých textíliách. K zníženiu výskytu spór plesní v ovzduší do alergologicky nevýznamných hladín prispejú až snehové zrážky spolu so silnými mrazmi.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...