lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


BANSKÁ BYSTRICA: Podľa RÚVZ alergikov potrápi peľ brezy a hrabu Banská Bystrica 18. apríla (TASR) - Aktuálne informácie o výskyte peľu v ovzduší potvrdzujú, že tohoročná peľová ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 18. apríla (TASR) - Aktuálne informácie o výskyte peľu v ovzduší potvrdzujú, že tohoročná peľová sezóna je dosť netypická, pretože je poznačená veľkými výkyvmi teplôt už od začiatku roka. V uplynulom týždni napríklad už vrcholila peľová sezóna brezy v chladnejších oblastiach Slovenska, kým v Bratislave a teplejších oblastiach nášho územia už pomaly doznieva. Pre TASR to uviedla hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.V Banskej Bystrici v závere uplynulého týždňa koncentrácie peľu brezy dosiahli 625 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu, v Nitre 291, Košiciach 910 a v Bratislave len 175. Všetky monitorovacie stanice zachytili peľ jarných drevín jelše a liesky v ovzduší už len vo veľmi nízkych koncentráciách. Alergologicky významné koncentrácie dosahoval na väčšine územia peľ hrabu, zvýšili sa koncentrácie aj peľu duba. Druhové spektrum peľu na území SR dopĺňal okrem už uvedených druhov ešte peľ jaseňa, topoľa, vŕby, brestu, javora, cyprusovitých - tisovitých, smrekovca, platanu a orecha. Medzi spórami húb – plesní dominovali v ovzduší na celom území spóry rodu Cladospórium.Peľové alergie aj alergie na spóry húb (plesní) nedajú podľa hovorkyne pokoj polinotikom ani v týchto, ani v nasledujúcich dňoch. Na väčšine územia SR budú pretrvávať alergologicky významné koncentrácie peľu brezy a hrabu. "Dobrou správou je, že sa aspoň peľová sezóna liesky a jelše skončila, a že denné koncentrácie peľu brezy a hrabu na väčšine územia Slovenska poklesnú. Peľové spektrum sa však rozširuje o peľ duba, orecha, pribudne peľ buka. Narastať budú aj denné koncentrácie spór húb – plesní," konštatovala Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby na Slovensku.

Štítky :

Varovný signál cievnej mozgovej príhody - Tranzitórny ischemický atak

Cievna mozgová príhoda patrí medzi najzávažnejšie ochorenia, ktoré môžu postihnúť ľudský organizmus. Každoročne na Slovensku postihne približne 17 000 ľudí, pričom výrazne ovplyvňuje kvalitu ich života.