BANSKÁ BYSTRICA: Priestory Rooseveltovej nemocnice zdobia maľby v štýle graffiti Banská Bystrica 6. marca (TASR) - Priestory Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 6. marca (TASR) - Priestory Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici zdobia maľby v štýle graffiti. A to vďaka projektu, ktorého cieľom bolo skrášliť priestory nemocnice. Výsledkom je 12 graffiti malieb na najfrekventovanejších miestach polikliniky a monoblokov, uviedla TASR hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje. Ako dodala, "strohé nemocničné steny" od minulého týždňa osviežujú kvety, stromy, podmorský svet, anjel či iné pre nemocnicu netradičné motívy.Ako priblížila hlavnú myšlienku projektu jeho iniciátorka ekonomická námestníčka nemocnice Miriam Lapuníková, vo vnútorných priestoroch polikliniky a monoblokov sa nachádzalo množstvo prázdnych stien. Chceli ich zmysluplne využiť, oživiť a spríjemniť prostredie nemocnice, aby pacienti pri návšteve lekára nemysleli len na chorobu. Lapuníková dodala, že oslovili viacero subjektov venujúcich sa výtvarnej činnosti, s ktorými o možnosti ich sebarealizácie a prezentácie rokovali.Netradičné spojenie graffiti - nemocnica však vzniklo náhodou. "Počas jednej akcie v banskobystrickom nákupnom centre bola sprievodným programom aj prezentácia graffiti writerov, čo ma mimoriadne zaujalo. O témach obrazov sme mali v nemocnici od začiatku jasnú predstavu, ale ich spracovanie takýmto výtvarným štýlom je určite jedinečné a v nemocnici neprehliadnuteľné," konštatovala Lapuníková."Technika, ktorú som použil pri tvorbe plátien, je kombinovanou technikou - sprej, airbrush a akryl. Vyobrazenie balansuje niekde medzi realistickou a klasickou graffiti formou, ktorej súčasťou je práve viditeľný až komixový outline (obrys) a jasne viditeľné ťahy ostrých liniek," vysvetlil výtvarník Michal Bajči. Výsledkom spolupráce je 12 veľkorozmerných plátien visiacich na stenách na najfrekventovanejších miestach nemocnice. Aby zabezpečili ich trvácnosť a zabránili poškodeniu či krádeži, prekryli ich plexisklom a pevne pripevnili.

Štítky :

OSTEOPORÓZA JE PROBLÉM V CELEJ EURÓPE, SLOVENSKO VŠAK PATRÍ K RIZIKOVÝM Z POHĽADU ZLOMENÍN

Výskyt osteoporózy v krajinách Európskej únie dlhodobo rastie, v najbližších rokoch sa očakáva aj významný nárast zlomenín u pacientov s týmto ochorením. Spoločnosť pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí SLS pri príležitosti Svetového dňa osteoporózy upozorňuje, že Slovensko patrí ku krajinám EÚ, v ktorých sa očakáva veľmi vysoký nárast počtu zlomenín u pacientov s osteoporózou.