lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


BANSKÁ BYSTRICA: V chrípkovej sezóne bolo v kraji nahlásených 39 prípadov SARI Banská Bystrica 6. mája (TASR) - Podľa epidemiológov chrípková sezóna 2012/2013 bola závažnejšia ako uplynulá. ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 6. mája (TASR) - Podľa epidemiológov chrípková sezóna 2012/2013 bola závažnejšia ako uplynulá. "Zaznamenali sme vyšší počet ťažších foriem ochorení SARI (ťažké akútne respiračné ochorenie), ktoré, mimochodom, hlásime aj do európskych sietí, ktoré tiež situáciu monitorujú a následne analyzujú. Za celé Slovensko je dosiaľ nahlásených 244 takých ťažkých ochorení," konštatovala Mária Avdičová, vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.Ako pokračovala, v sezóne 2011/2012 bolo takýchto prípadov hlásených len 41. "Podrobne sme zatiaľ analyzovali situáciu v Banskobystrickom kraji, kde za uplynulú chrípkovú sezónu bolo hlásených celkom 39 prípadov SARI." Z tých deväť skončilo úmrtím, sedem priamo na chrípku, dva na jej následky. Zaujímavý je podľa Avdičovej aj pôvod ochorení, keď sa na nich podieľali všetky typy vírusov chrípky.V Banskobystrickom kraji lekári zaznamenali 185.981 prípadov ochorení na akútne respiračné ochorenia (ARO), z toho 23.080 prípadov chrípke podobných ochorení (CHPO). Je to o 12,3% viac ako v minulej sezóne. V chrípkových sezónach rokov 2010/11 a 2011/12 došlo k poklesu ochorení, mali menej agresívny priebeh. Chrípková sezóna tento rok mala opäť typický charakter významného sezónneho zvýšenia s dvomi maximami a teraz opäť klesá."V niektorých európskych krajinách sa vírus typu B vyskytoval skôr, k nám to prišlo s odstupom, ale o to razantnejšie. Veď evidované úmrtia boli až v druhej fáze chrípkovej sezóny vo februári a marci. Aj preto sa na európskom fóre opäť zdôrazňovalo, že treba viac propagovať očkovanie proti chrípke, lebo je to najúčinnejšie preventívne opatrenie. Potvrdzujú to aj čiastkové analýzy, ktoré sme robili my," uviedla Avdičová. Podľa odborníkov je závažné a alarmujúce, že zaočkovanosť populácie proti chrípke sa v uplynulej chrípkovej sezóne znížila a klesla pod 4%. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pritom odporúča celkovú zaočkovanosť populácie vyššiu ako 30%.Hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová doplnila, že na Slovensku navštívilo v chrípkovej sezóne 2012/2013 lekára približne 226.126 ľudí s chrípkou a celkom sa na ARO zaevidovalo 1.698.923 prípadov, čo je o 17,5% viac ako v predchádzajúcej sezóne. Chorých bolo mnoho ďalších, ktorí chrípku vyležali doma bez návštevy lekára. Laboratórne sa chrípku podarilo potvrdiť v 647 prípadoch. Oficiálne chrípková sezóna ešte neskončila, teoreticky sa o tom uvažuje v 20. kalendárnom týždni.

Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: