lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


BANSKÁ BYSTRICA: Výskyt chrípky mierne vzrástol, zaznamenali aj prípad SARI Banská Bystrica 20. apríla (TASR) - Na základe hlásení 47 percent lekárov pre deti a ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 20. apríla (TASR) - Na základe hlásení 47 percent lekárov pre deti a dorast a rovnakého percenta lekárov prvého kontaktu pre dospelých v Banskobystrickom kraji v 16. kalendárnom týždni môžu epidemiológovia konštatovať, že výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) v medzitýždňovom porovnaní stúpol o 10,1 percenta a výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) o 2,6 percenta. Lekári v tomto regióne evidovali aj prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). TASR informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.V prípade SARI ide o 61-ročnú ženu z okresu Žarnovica, ktorú hospitalizovali v Žiari nad Hronom. Lekári zistili u nej obojstranný zápal pľúc, otravu krvi a zapojili ju na umelú ventiláciu. Virologické vyšetrenie potvrdilo chrípku typu B. Pacientka patrila s vysokým krvným tlakom do rizikovej skupiny, navyše nebola očkovaná ani proti chrípke, ani pneumokokom.V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt spomínaných ochorení v populácii obyvateľstva kraja v prípade ARO vyšší o 2,1 percenta, v prípade CHPO nižší o necelé dve percentá.Banskobystrický RÚVZ, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý kraj, evidoval v absolútnych číslach 4588 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 1501 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. CHPO sa vyskytli v 510 prípadoch, čo je chorobnosť takmer 167 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Revúca (takmer 703 prípadov), nasledujú okresy Rimavská Sobota (616), Žiar nad Hronom (523) a Veľký Krtíš (450). CHPO najviac postihli pacientov v okresoch Revúca, Rimavská Sobota a Banská Štiavnica. Približne na rovnakej úrovni ako uplynulý týždeň ostal počet komplikácií z ARO. Najviac komplikácií – 3,7 percenta, sa vyskytlo vo vekovej skupine najmenších detí od nula do šesť rokov, ale aj medzi žiakmi základných škôl. Ostatné vekové skupiny sú na tom približne rovnako.

Štítky :

Hmyz nepredstavuje riziko len pre alergikov - Alergénová imunoterapia

Pobyt v prírode býva pre alergikov častokrát náročný a nepríjemný, obzvlášť počas letných mesiacov. Pre ľudí, ktorí sú alergickí na bodnutie včelou, osou či iným hmyzom však nejde len o osobný diskomfort – takéto bodnutie môže u nich vyvolať až život ohrozujúcu reakciu. Odborníci a pacienti pri príležitosti Svetového dňa alergií upozorňujú, že v takýchto prípadoch je okrem prvej pomoci kľúčová aj účinná liečba – alergénová imunoterapia.