lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


BANSKÁ BYSTRICA: Výskyt chrípky vzrástol v kraji o vyše 25 percent Banská Bystrica 17. mája (TASR) – Napriek tomu, že 20. kalendárny týždeň je posledný, v ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 17. mája (TASR) – Napriek tomu, že 20. kalendárny týždeň je posledný, v ktorom sa oficiálne vydáva štatistika vývoja chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO), chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), pretože v podstate končí chrípková sezóna, dnešné čísla o vývoji chorobnosti tomu nenasvedčujú, uviedla pre TASR hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.Doterajší pokles týchto ochorení vystriedal na základe hlásení 54 percent lekárov pre deti a dorast a 48 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých v Banskobystrickom kraji vzostup najmä ochorení na chrípku. "V sledovanom týždni výskyt ARO v porovnaní s uplynulým ostal na rovnakej úrovni, výskyt CHPO vzrástol o viac ako 25 percent," priblížila Tolnayová.V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt týchto typov ochorení v populácii obyvateľstva kraja v prípade ARO nižší o 17 percent a v prípade CHPO až o polovicu. V 20. kalendárnom týždni evidoval RÚVZ, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý kraj, v absolútnych číslach 3376 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 1113 osôb na 100.000 obyvateľov. CHPO sa vyskytli v 198 prípadoch, čo je chorobnosť 60 osôb na 100.000 obyvateľov.Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Lučenec, kde evidujú lekári 522 prípadov. Nasledujú okresy Rimavská Sobota, Žiar nad Hronom a Banská Bystrica. CHPO najviac postihli pacientov v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Poltár a Banská Štiavnica. Z 2,9 na 3,2 percenta vrástol v porovnaní s 19. kalendárnym týždňom aj počet komplikácií. Najviac (5,1 percenta) sa ich vyskytlo vo vekovej skupine ekonomicky činného obyvateľstva, 4,6 percenta ich bolo v skupine žiakov základných škôl. Najlepšie sú na tom adolescenti a seniori.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...