BBSK: Na onkologickej klinike v B. Bystrici platí zákaz návštev, CHPO stúpli Banská Bystrica 27. októbra (TASR) - Z dôvodu zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie platí na onkologickej ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 27.10.2025 categoryDenné správy

Banská Bystrica 27. októbra (TASR) - Z dôvodu zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie platí na onkologickej klinike Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici až do odvolania zákaz návštev. Nemocnica o tom informovala na sociálnej sieti.
K podobnému kroku pristúpila predčasom aj Nemocnica s poliklinikou v Brezne. Ako uviedla na svojej webovej stránke, pre zvýšený výskyt respiračných chorôb platí zákaz návštev na internom i neurologickom oddelení a jednotke intenzívnej starostlivosti.
Podľa regionálnej hygieničky Zory Kľocovej Adamčákovej výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) minulý týždeň stúpol. Ako v pondelok informovala na webe Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, v porovnaní so 42. kalendárnym týždňom bol vyšší o viac než 14 percent. Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) klesol o 7,5 percenta.
RÚVZ zaznamenal spolu 5041 prípadov ARO, čo predstavuje chorobnosť 1418,25 na 100.000 osôb v starostlivosti hlásiacich lekárov. Najvyššiu chorobnosť mal okres Zvolen a najčastejšie boli choré najmenšie deti do piatich rokov. Z toho bolo chrípke podobných 380 ochorení, čo je chorobnosť 106,91 na 100.000 osôb. Najviac ich evidovali v okrese Poltár. Prevládala veková skupina 15- až 19-ročných ľudí.
Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu v BBSK za uplynulý týždeň nehlásil nikto.


ekc von

Štítky :

Prečo je srvátkový proteín viac než len doplnok výživy

Ak ste niekedy po tréningu siahli po proteínovom nápoji, možno ste sa zamysleli, čo vlastne ten biely prášok vo fľaši obsahuje. Väčšina športovcov vie, že srvátkový proteín podporuje rast svalov, no len málo z nich rozumie tomu, prečo a ako funguje. Srvátka je jedinečný biologický materiál výsledok zložitých biochemických procesov, ktoré premenia obyčajné mlieko na vysoko efektívny zdroj aminokyselín.